USA a Jižní Korea pořádají společné vojenské cvičení

Spojené státy a Jižní Korea dnes zahájily společné vojenské cvičení, které potrvá do 28. srpna. Americká a jihokorejská armáda pořádají manévry v srpnu pravidelně, letos je ale jejich rozsah omezený kvůli pandemii nemoci covid-19. Dá se předpokládat, že cvičení rozhořčí Severní Koreu, která tato cvičení považuje za přípravu invaze do KLDR.

Manévry jsou první od února, kdy Jižní Korea a USA kvůli šíření koronaviru společná cvičení pozastavily. Cvičení zahrnuje spíš počítačové válečné simulace než reálný nácvik bojových operací, napsala japonská tisková agentura Kjódó.

Manévry měly začít již v neděli, zahájení ale bylo odloženo na dnešek poté, co jeden z vysokých představitelů jihokorejské armády měl pozitivní test na koronavirus, uvedla místní média.

Jižní Korea, která je oceňována za to, jak na jaře dokázala šíření koronaviru v zemi zastavit, se nyní obává druhé vlny epidemie. Počet nových případů je již pátým dnem po sobě trojciferný; dnes jich jihokorejské úřady ohlásily 246.

Virus se šíří i na vojenských základnách, kde je podle jihokorejského ministerstva obrany už 88 nakažených. Do karantény bylo umístěno 461 příslušníků armády.

Otázkou je, jak na obnovu společných vojenských cvičení USA a Jižní Koreje zareaguje Pchjongjang. Loni KLDR varovala, že by kvůli manévrům mohla obnovit testy jaderných zbraní a raket dlouhého doletu.

Nejvyšší představitelé Severní a Jižní Koreje se v roce 2018 sice sešli na třech summitech a slíbili, že budou pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z poloostrova, po neúspěšném summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa s vůdcem KLDR Kim Čong-unem loni v únoru v Hanoji se ale jednání o denuklearizaci Severní Koreje ocitla na mrtvém bodě a mezikorejské vztahy ochladly.

Nyní na Korejském poloostrově panuje napjatá situace poté, co KLDR v červnu zničila výbuchem styčný úřad obou států a hrozila Soulu vojenským zásahem.

  Bělorusko a Lotyšsko si vyhostily velvyslance i všechen personál ambasád

Severokorejská média oznámila, že ve středu začne plenární zasedání vládnoucí Korejské strany práce. Na programu mají být ekonomické a vojenské otázky. Severokorejské hospodářství trpí sankcemi, které na KLDR uvalilo mezinárodní společenství kvůli jadernému a raketovému programu země. V nedávné době rovněž Severní Koreu postihly ničivé záplavy, které vyvolaly obavy z kritického nedostatku potravin.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com