Ukrajina je o krok blíže EU a vítězství ve válce s Ruskem

Ukrajina se o krok přiblížila EU a vítězství ve válce s Ruskem, které už téměř rok ničí nejen ukrajinská města a vesnice, ale především jejich životy. Tento závěr lze vyvodit z výsledků příštího summitu Ukrajina-EU, který se konal 3. února v Kyjevě. O tom, že Ukrajina má ve válce proti Ruské federaci bezvýhradnou podporu Evropské unie, svědčí mnohá fakta a prohlášení světových vůdců. Jeden z nich učinila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v Kyjevě během summitu Ukrajina-EU s tím, že Ukrajina bojuje za společné hodnoty, bojuje za dodržování mezinárodního práva a principů demokracie, takže Ukrajina musí vyhrát tuto válku. Vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell v Kyjevě prohlásil, že Ukrajina by měla dostat veškeré potřebné vojenské vybavení a výcvik, aby ochránila své území a svůj lid před ruskou útočnou válkou. Zdůraznil také, že Ukrajinci nejen brání svou zemi, ale také hájí společné hodnoty a základní principy mezinárodního práva.

Už samotná skutečnost, že se v hlavním městě Ukrajiny v podmínkách totální války koná setkání tak vysoké úrovně, je symbolickým signálem bezprecedentní podpory EU. Podobné summity se od roku 1997 konají téměř každoročně, střídavě na Ukrajině nebo v některém z evropských měst. Během summitů jednají ukrajinští a evropští představitelé za zavřenými dveřmi o formátech a prioritách spolupráce a také o pokroku Ukrajiny na cestě evropské integrace. Podle pořadí se měl summit konat v Bruselu, protože předchozí se konal v Kyjevě. Rozhodnutí vedoucích představitelů EU přijet do hlavního města válčící země je tedy poměrně odvážné a indikativní a ještě více zdůrazňuje podporu EU v těžké chvíli pro Ukrajinu.

Podle dříve zveřejněných údajů na webu Rady EU budou lídři na okraj summitu diskutovat o mnoha otázkách, včetně evropské cesty Ukrajiny a procesu vstupu do Evropské unie, ukrajinských iniciativách za spravedlivý mír a odpovědnost Ruska za válečné zločiny, spolupráce v otázkách obnovy a pomoci a také v energetickém sektoru. Očekávají se také nové sankce proti Rusku a bude to již 10. sankční balíček EU, který nepochybně také pomáhá čelit ruské agresi. Tento summit byl prvním od začátku totální ruské agrese, navíc se ho Ukrajina poprvé zúčastnila ve statutu kandidátské země na členství v Evropské unii. Tempo, jakým Ukrajina směřuje k vytouženému členství, je diplomatický sbor EU opravdu ohromen, protože pokrok, který Ukrajina za těch šest měsíců, kdy získala tento status, je zcela hmatatelný, zvláště vzhledem k tomu, že válka pokračuje. Ukrajina získala status kandidáta na členství v EU 23. června 2022. Vláda Ukrajiny očekává, že země projde cestou vyjednávání o vstupu do Evropské unie za méně než dva roky. 24. summit Ukrajina-EU, který se konal v Kyjevě, měl skutečně významný symbolický význam, protože se konal v hlavním městě země, která téměř rok vzdoruje ruské agresi a brání hranice své země a Evropy jako celek. Možná je to jasný signál nejen pro Ukrajince, že jejich zemi nikdo neodmítne podpořit, ale i pro Kreml, protože svět opět slyšel, že podpora Ukrajině nejen že neklesla, ale vlastně dál roste a dosahuje až nová úroveň..

  Rusko: Potopení křižníku Moskva má jednu oběť, 27 lidí se pohřešuje

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com