Analytici: Odvody ČEZ pokryjí podstatnou část nákladů na energetickou krizi

investicniweb.cz

Vysoké odvody polostátní energetické společnosti ČEZ státu, které letos překonají 100 miliard korun, pokryjí podle analytiků podstatnou část nákladů na řešení energetické krize. I přesto podle nich odvody nemají velký vliv na akcie firmy. Jejich hodnotu nyní zvyšují především úvahy o možné restrukturalizaci ČEZ. Uvedli to na dotaz ČTK.

Skupina ČEZ odvede letos státu více než 100 miliard korun. Půjde o kombinaci odvodů z běžných a mimořádných daní či odvodů a výplaty dividendy z loňského zisku. V této souvislosti ČEZ očekává za letošní rok čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy ve výši 30 až 40 miliard korun.

Odvody ČEZ do státní poklady pokrývají podle analytika Capitalinked.com Radima Dohanla podstatnou část státních nákladů na kompenzace ohledně vysokých cen energií. V této souvislosti zdůraznil, že tento stav platí i ve stávající podobě akcionářské struktury energetické firmy, kdy v ní 70 procent podílu drží stát a zbytek soukromí vlastníci. „Není spravedlivý důvod ČEZ zestátnit,“ řekl. Česko a další evropské státy by podle něj měly začít uvažovat o navýšení stropů z tržeb výrobců. „Ceny elektřiny a plynu na burzách již silně korigují. Čím dále necháme mnohdy cenové stropy u elektřiny v platnosti, tím více prohloubíme stav nedostatku elektřiny na kontinentu a nižší ochotu k řešení úspor,“ podotkl Dohnal.

Rekordní odvody ČEZ do státní poklady zatím podle analytika XTB Tomáše Cverny nemají příliš velký vliv na akcie společnosti na burze. Jejich hodnota na pražské burze totiž roste, od začátku ledna si připsaly více než 16 procent. „Důvodem růstu jsou sázky investorů na zestátnění ČEZ, kteří počítají s vykoupením akcií. Jak jsme však byli svědky v minulém týdnu, ve hře je možná i jiná varianta,“ vysvětlil Cverna. Připomněl, že vláda zatím žádné podrobnosti nezveřejnila, protože by tím mohla ovlivnit vývoj cen akcií na burze.

  Havlíček: Skiareálům začneme od úterý vyplácet kompenzace

Loni hodnota akcií ČEZ značně kolísala – začínaly zhruba na 816 korunách, maxima 1216 korun dosáhly v červnu a minima 740 Kč v říjnu. Rok 2022 uzavřely na 770 korunách a dnes se pohybovaly kolem 912 Kč za akcii.

„Nově zveřejněný výhled čistého zisku vnímáme pozitivně a z krátkodobého hlediska by mohl mít na akcie ČEZ kladný dopad,“ řekl dnes ČTK analytik společnosti Portu Marek Pokorný. „Z dlouhodobého pohledu bude ale pro akcie ČEZ klíčové, jaký bude další vývoj ohledně případného zestátnění,“ zdůraznil. Loni podle něj tlačily hodnotu akcií společnosti vládní opatření v energetické krizi v podobě daně z neočekávaných zisků a odvodů z nadměrných tržeb. Naopak vládní úvahy o transformaci firmy hodnotu akcií v současnosti zvýšily.

Většinovým akcionářem ČEZ je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. Premiér Petr Fiala (ODS) dříve uvedl, že vláda uvažuje o restrukturalizaci ČEZ, přičemž jednou z možností je rozdělení firmy. Legislativní rada vlády minulý týden nedoporučila kabinetu přijmout pasáž novely zákona o přeměnách obchodních společností a družstev, která se možným rozdělením ČEZ zabývá.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com