EU se shodla na reformě rozpočtových a dluhových pravidel bloku

Zástupci členských zemí Evropské unie a Evropského parlamentu v noci na dnešek dospěli k dohodě na reformě rozpočtových a dluhových pravidel bloku. S odvoláním na belgické předsednictví to napsala agentura DPA.

„Nová pravidla pomohou dosáhnout vyrovnaných a dlouhodobě udržitelných veřejných financí, uskutečnit strukturální reformy a podpořit investice, růst a tvorbu pracovních míst v EU,“ věří belgické předsednictví.

Plány podle DPA počítají zejména s tím, že při stanovování cílů EU v oblasti snižování nadměrných schodků a zadlužení bude více než dosud zohledňována individuální situace jednotlivých zemí.

Dosavadní unijní fiskální pravidla známá jako Pakt stability a růstu vyžadovala, aby veřejný dluh členských zemí nepřekročil 60 procent hrubého domácího produktu (HDP). Rozpočtové deficity zároveň nesměly převýšit tři procenta HDP. Brusel ovšem v roce 2020 platnost paktu pozastavil kvůli hospodářským dopadům pandemie nemoci covid-19. Jeho znovunaplňování odložila později i válka na Ukrajině.

Nová pravidla, o nichž se jednalo dlouhé měsíce, budou flexibilnější, ale podle DPA i nadále počítají s tím, že státy, které překročí deficit ve výši tří procent HDP, by měly dosáhnout ročního strukturálního zlepšení alespoň o 0,5 procenta HDP.

Formálně musí reformy ještě schválit ministerská rada a také plénum Evropského parlamentu.

ČTK

  Podle německé ministryně obrany je třeba jednat o konci nákupu plynu z Ruska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com