Biden a Scholz: Izrael má právo na obranu v souladu s právem

Izrael má právo na sebeobranu v souladu s mezinárodním právem, ale zároveň je nutné zajistit ochranu civilního obyvatelstva v Pásmu Gazy a zvýšit dodávky humanitární pomoci, shodli se v pátek při svém jednání ve Washingtonu americký prezident Joe Biden a německý kancléř Olaf Scholz. S odvoláním na prohlášení Bílého domu o tom dnes informuje agentura DPA.

To, že Izrael ve válce proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás musí dodržovat mezinárodní právo, zdůraznil po zhruba hodinu a 45 minut trvajícím rozhovoru novinářům i Scholz. „Způsob vedení války musí odpovídat požadavkům, které na sebe Izrael klade, ale také těm, které vyplývají z mezinárodního práva,“ poznamenal.

Biden dal už o den dříve najevo, že postup Izraele v Gaze považuje za přehnaný, což agentura Reuters označila za jeho dosud nejtvrdší veřejnou kritiku postupu izraelské vlády.

Izrael nyní hlavní část svých vojenských operací směřuje na jih Gazy do oblasti Rafáhu, kde se tísní odhadem 1,3 až 1,5 milionů Palestinců, z nichž tam velká část uprchla z jiných regionů úzkého pobřežního pásma, v němž žije celkem 2,3 milionu Palestinců. Obavy z izraelských plánů vyjádřily OSN i Spojené státy. Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby prohlásil, že vojenská operace v Rafáhu v tuto chvíli „není něco, co bychom podpořili“.

Izrael na úzké pobřežní pásmo útočí v reakci na teroristický útok Hamásu a dalších ozbrojenců ze 7. října, při němž v Izraeli zemřelo přes 1100 lidí a dalších asi 250 bylo uneseno. V Gaze od té doby zahynulo přes 27.000 lidí a drtivá většina obyvatel musela opustit své domovy.

ČTK

  Ukrajinská rozvědka: Ruské elity zvažují svržení prezidenta Putina

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com