Nezaměstnanost v květnu podle odhadů pravděpodobně přestala klesat

Nezaměstnanost v květnu zřejmě zůstala na dubnových 3,3 procenta, popřípadě mírně klesla na 3,2 procenta. Vyplývá to z odhadů analytiků, které oslovila ČTK. Na mírné ochlazení trhu práce podle nich ukazují předstihové ukazatele z ekonomiky, například průzkumy mezi podniky. V druhé půlce roku již podle ekonomů lze čekat postupný nárůst počtu nezaměstnaných kvůli horšímu vývoji ekonomiky.

„Nezaměstnanost v metodice ministerstva práce a sociálních věcí v květnu pravděpodobně o další desetinu klesla, a to na 3,2 procenta. Celkově se ale již blíží svému dnu a v závěrečných měsících letošního roku ji čeká obrat k mírným růstům. Nasvědčují tomu i předstihové indikátory, kdy z průzkumu PMI (index nákupních manažerů) vyplynulo, že zaměstnanost v květnu vzrostla nejméně od října loňského roku,“ uvedl ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

Na firmy i zákazníky již totiž podle něj začínají doléhat neúměrně vysoké ceny vstupů, což bude nabírání nových zaměstnanců brzdit.

„Nezaměstnanost podle našeho odhadu v květnu zastavila svůj sestup a setrvala tak na 3,3 procenta. Známky pomalejší setrvačnosti ukazoval již dubnový výsledek a ani sezonnost již nebude hrát takovou roli jako v předchozích měsících. Na mírné ochlazování upozorňují i některé předstihové ukazatele v průmyslu,“ řekl analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht.

I podle analytika České spořitelny Jiřího Polanského by míra nezaměstnanosti měla zhruba stagnovat. „K postupnému růstu míry nezaměstnanosti kvůli horšímu vývoji ekonomiky a vysokých sazeb ČNB by mělo docházet až se zpožděním během druhé poloviny roku,“ sdělil.

ČTK

  Síkela: Zásobníky plynu v ČR jsou plné z 90 pct i bez dodávek z Ruska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com