Premiér Fiala bude v Paříží jednat s prezidentem Macronem o EU i Ukrajině

seznamzpravy.cz/

Český premiér Petr Fiala bude dnes v Paříži jednat s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Předmětem hodinové schůzky bude zejména válka na Ukrajině a její dopad na Evropskou unii nebo na energetiku. Státníci proberou i předsednictví v Radě EU, které Česko 1. července přebírá právě od Francie.

Praha a Paříž dlouhodobě spolupracují v jaderné energetice, o níž budou dnes politici rovněž jednat. Francouzská státní energetická společnost EDF je jedním z kandidátů na dostavbu elektrárny v Dukovanech. Tématem bude i zkapalněný zemní plyn (LNG) a vzájemná spolupráce obou zemí.

Francie i Česko odsoudily ruskou agresi na Ukrajině. Fiala byl mezi prvními vysoce postavenými státníky, kteří již v březnu jeli do Kyjeva. Za Francii ukrajinskou metropoli na konci května navštívila ministryně zahraničí Catherine Colonnaová. Macron opakovaně uvedl, že Ukrajinu navštíví „ve správnou chvíli“, na cestu se zatím nevypravil.

Česká republika se svého historicky druhého předsednictví Rady EU ujme 1. července, poprvé předsedala v roce 2009. Tehdy stejně jako teď tvoří Česko trojici s Francií a Švédskem, které Česko vystřídá v lednu. Předsednická země nastoluje priority pro své půlroční působení.

  Deset let bez Havla. Lidé si připomínají památku českého prezidenta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com