Zeman na Pražském hradě přijme novou maďarskou prezidentku Novákovou

napalete.sk

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě přijme novou maďarskou prezidentku Katalin Novákovou. Maďarský parlament ji zvolil 10. března, funkce se ujala 10. května. Dlouholetá členka vládní strany Fidesz má pověst věrné přívrženkyně premiéra Viktora Orbána. Ve funkci nahradila Jánose Ádera. Na první pracovní cestu Nováková odletěla do Polska, minulý týden navštívila Německo.

Do Prahy přiletí Nováková dnes ráno v doprovodu manžela, na Pražském hradě se dočká přijetí s vojenskými poctami. Následovat bude jednání se Zemanem i v rámci národních delegací, setkání s médii a oběd pořádaný asi pro osm desítek hostů, kteří mají s Maďarskem blízké vztahy. Ve středu má Nováková v plánu jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Se Zemanem může Nováková probrat například otázky spojené s visegrádskou čtyřkou, kam kromě ČR a Maďarska patří ještě Slovensko a Polsko. Pozice Maďarska je v ní v současné době oslabena kvůli postoji Orbána k ruské agresi na Ukrajině a s ní spojenými sankcemi proti Rusku nebo maďarské pomoci Ukrajině. Nováková invazi během své slavnostní inaugurace odsoudila.

S válkou na Ukrajině a sankcemi proti Rusku souvisí i možné téma rozhovoru Zemana s Novákovou, a to otázka výstavby nové jaderné elektrárny Paks, kterou měla původně vybudovat ruská státní firma Rosatom. Kvůli sankcím je ale tento projekt ohrožen. Zeman Paks v minulosti navštívil. Dalším tématem by mohla být ekonomická spolupráce Česka a Maďarska.

Prezidentské návštěvy mají zpravidla ve svém programu i setkání s předsedy obou komor Parlamentu. Nováková se s nimi ale nesejde. Předseda Senátu Miloš Vystrčil bude na návštěvě Spojených států a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová má na programu dlouho plánovanou cestu do Švýcarska.

V Maďarsku plní hlava státu převážně ceremoniální roli. Podle ústavy ztělesňuje jednotu národa, chrání demokratické fungování státu a je vrchním velitelem ozbrojených sil. Volí se na pětileté období.

  Rakušan: S vyjasnění střelby na FF UK je třeba počkat na závěry inspekce

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com