Část senátorů si chce stěžovat na přijetí pandemického zákona

Způsob schvalování pandemického zákona hodlá u Ústavního soudu napadnout skupina senátorů. Vadí jim, že na posouzení předlohy měli málo času. České televizi to řekl místopředseda Senátu Jan Horník (STAN). Pod návrh se podle něj zatím podepsaly zhruba dvě desítky členů horní komory. Pandemický zákon umožňuje ministerstvu zdravotnictví a hygienickým stanicím vydávat rozsáhlejší restrikce proti šíření epidemie covidu-19 i bez nutnosti vyhlašovat nouzový stav. Ten Česku kvůli koronavirové epidemii platí od října minulého roku a vláda chce poslance požádat o jeho další prodloužení po 28. březnu.

Návrh zákona schválila Poslanecká sněmovna 18. února letošního roku. O šest dní později vrátil Senát předlohu poslancům s pozměňovacími návrhy reagujícími na rozhodnutí Ústavního soudu, který kvůli nedostatečnému odůvodnění zrušil část dřívějších protiepidemických omezení pro maloobchod a služby. O návrhu pandemického zákona poslanci hlasovali 26. února, kdy ho schválili i se senátními úpravami. Ve stejný den zákon podepsal prezident a norma nabyla účinnosti 27. února.

Pandemický zákon dává ministerstvu zdravotnictví a hygienickým stanicím pravomoc vydávat rozsáhlejší restrikce proti šíření covidu-19, než jim to umožňuje zákon o ochraně veřejného zdraví. Výslovně mohou omezovat například obchod, služby, výrobní provozy, bazény i veřejné a soukromé akce, a to celostátně nebo regionálně bez nutnosti vyhlašování nouzového stavu. Restrikce mohou platit jen v době pandemické pohotovosti, kterou bude moci dolní komora ukončit či obnovit.

Na podobě pandemického zákona se vláda dohodla s většinou opozičních stran, které jeho přijetím podmiňovaly souhlas s prodloužením nouzového stavu. Opozice do návrhu zákona prosadila například parlamentní kontrolu, pravidla soudního přezkumu mimořádných opatření k omezení šíření epidemie koronaviru a také odškodnění podnikatelů nebo firem. Stát bude povinen nahradit právnickým a fyzickým osobám skutečnou škodu, která vznikne při pandemické pohotovosti v příčinné souvislosti s mimořádnými opatřeními.

  Babiš se zúčastní v Katovicích summitu V4

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com