Zeman se sešel ve Vysokých Tatrách na večeři s prezidentkou Čaputovou

Neformální večeří se slovenskou kolegyní Zuzanou Čaputovou ve Vysokých Tatrách zahájil dnes prezident Miloš Zeman návštěvu Slovenska, kam zavítal zhruba měsíc před skončením svého druhého prezidentského mandátu. ČTK to řekl mluvčí slovenské hlavy státu Martin Strižinec.

Čaputová po příjezdu na Štrbské Pleso, které je vyhledávanou turistickou a lyžařskou lokalitou, vyjádřila před novináři potěšení, že si Zeman jako místo rozlučkové návštěvy vybral právě Vysoké Tatry. V tomto nejvyšším pohoří Slovenska často tráví dovolenou také čeští turisté.

Slovenská prezidentka od Zemana dostala podle Strižince ručně broušený flakón, náušnice i náhrdelník. Čaputová českému prezidentovi věnovala tradiční slovenské delikatesy a album s fotografiemi z jejich společných setkání.

Oficiální jednání prezidentů Česka a Slovenska je naplánováno na úterní dopoledne. Odpoledne se pak Zeman podle programu sejde kromě jiného se slovenským premiérem Eduardem Hegerem a se dvěma bývalými prezidenty Slovenska Rudolfem Schusterem a Andrejem Kiskou.

Rozlučkovou návštěvu Slovenska zakončí český prezident ve středu, kdy se vrátí do vlasti.

Čeští a slovenští prezidenti v minulosti založili tradici, že jejich první a poslední zahraniční cesta ve funkci vede do druhé ze zemí bývalého Československa. Zeman zavítal na Štrbské Pleso už v roce 2018 při své první zahraniční cestě ve druhém prezidentském mandátu.

ČTK

  Dodávka s 29 utečenci bourala v Břeclavi na útěku před policií

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com