Klíčová je teď rychlost dodávek a množství západních tanků, řekl Zelenskyj

Klíčová je teď rychlost dodávek západních tanků Ukrajině a jejich množství, zdůraznil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pravidelném večerním projevu, ve kterém reagoval na oznámení, že USA a Německo poskytnou Ukrajině tanky Abrams a Leopard. Po tancích by podle Zelenského měly následovat dodávky raket dalekého doletu a letadel.

„Musíme vytvořit takovou tankovou pěst svobody, že po jejích ranách se už tyranie nepostaví na nohy. Můžeme to dokázat, společně,“ uvedl Zelenskyj.

Dnešek označil za den mimořádně příznivých novinek pro Ukrajinu v podobě vytvoření „tankové koalice“ států ochotných dodat Ukrajině moderní západní tanky. Zelenskyj zdůraznil, že „svoboda sílí“ a že jde o „historický úspěch“ vůdců západního světa. Klíčová ale teď bude rychlost a množství dodávek tanků na Ukrajinu, jakož i to, jak rychle zvládnou výcvik ukrajinští tankisté.

Ukrajina by mohla získat okolo stovky tanků Leopard německé výroby, sečetla agentura Unian a připomněla, že jako první ze spojenců Británie přislíbila 14 tanků Challenger 2. Kromě toho americký prezidenta Joe Biden oficiálně přislíbil Ukrajině 31 tanků M1 Abrams, které ale mají být dodány během několika měsíců.

Zelenskyj podle listu Ukrajinska pravda také vytyčil další úkoly v podobě získání raket dalekého doletu a dodávek západních letadel. „Je to sen. Je to úkol. Důležitý úkol pro nás všechny,“ řekl. „Čím více podpory od světa dostanou naši hrdinové na frontě, tím dříve skončí ruská agrese a tím spolehlivější budou po válce záruky bezpečnosti pro Ukrajinu a všechny partnery,“ dodal.

ČTK

  Pavel: Neúčast Babiše ve volebních debatách vypovídá o jeho odvaze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com