Albánie zadržela čtyři Čechy. Podle úřadů fotografovali u zbrojovky

V Albánii byli v neděli zatčeni čtyři Češi, kteří fotografovali u zbrojovky ve městě Poliçan. S odvoláním na místní úřady o tom informovala albánská média. Podle nich zadržení uvedli, že jsou turisté. Zpráva přichází den po sobotním incidentu, kdy byli zadrženi dva ruští a jeden ukrajinský státní příslušník, kteří se pokoušeli proniknout do zbrojovky ve městě Gramsh. Podle albánského premiéra Ediho Ramy je tato trojice podezřelá ze špionáže.

Čtveřici Čechů v neděli zatkla albánská vojenská policie, která střeží areál zbrojovky ve středoalbánském Poliçanu, uvedl server Euronews.al. Nyní jsou na policejním výslechu ve městě Berat. Při prohlídce u žádného z nich nebylo nalezeno nic nezákonného, uvedl server.

Policie sdělila, že Češi fotografovali tunel, který je přístupem do samotné zbrojní továrny. „Vojenská policie ve spolupráci se státní policií izolovala vchody do tunelů a po pátrání zadržela dvě osoby české národnosti,“ uvedlo v prohlášení albánské ministerstvo obrany.

Podle něj byly později zadrženy také dvě Češky, které čekaly na své mužské partnery ve vzdálenosti asi 1,5 kilometru od tunelů. Čtveřice zůstává zatčena a případu se věnují albánské bezpečnostní složky, dodal resort.

„Ministerstvo zahraničních věcí ví o případu čtyř českých občanů, které v Albánii zadržela policie. Jde o dva muže a dvě ženy. Náš zastupitelský úřad byl informován ze strany místní policie a nyní zjišťujeme další podrobnosti. Žádný z dotyčných českých občanů se zatím neobrátil na náš zastupitelský úřad,“ sdělila mluvčí resortu Lenka Do.

Zbrojovka v Poliçanu zahájila výrobu v šedesátých letech a bývala jedním z největších závodů tohoto typu v tehdejší komunistické Albánii. Podle některých médií je nyní dlouhodobě uzavřena a zbraně se v ní nevyrábí. Jiné informace hovoří o tom, že se v závodě již pouze rozebírají vyřazené zbraně a munice.

Tři lidé v Gramshi

Albánie o den dříve zadržela jednoho Ukrajince a dva Rusy, kteří se snažili vniknout do zbrojovky ve městě Gramsh. „Tři občané s ruskými a ukrajinskými pasy se pokusili dostat do továrny. Ochranka závodu okamžitě zareagovala, ale při snaze zastavit tři cizí státní příslušníky byli dva naši vojáci zraněni. Jsou v péči lékařů v úrazové nemocnici v Tiraně. Jejich stav je stabilizovaný,“ uvedlo ministerstvo.

  O víkendu zasáhnou Česko silné bouře s krupobitím

Úřad sdělil, že čtyřiadvacetiletý ruský občan se pokoušel v areálu zbrojovky pořídit fotografie a pak se snažil uprchnout. Poblíž pak byla zadržena rovněž třiatřicetiletá Ruska a pětadvacetiletý občan Ukrajiny. Podle albánského premiéra Ediho Ramy je trojice podezřelá ze špionáže. Trojici bylo v neděli podezření oficiálně sděleno.

„Při pohledu na širší regionální a geopolitický kontext to samozřejmě nemůžeme přejít jako běžný civilní incident, ale také nesmíme dělat ukvapené závěry. Nicméně to, že tito cizinci reagovali násilně, zvyšuje naši obezřetnost,“ řekl albánský ministr obrany Niko Peleshi.

Po incidentu v Gramshi albánské úřady zesílily ostrahu dalších vojenských objektů v zemi, uvedla média.

V době komunismu se v albánském závodě Gramsh vyráběla ruská puška typu AK 47, uvedla agentura Reuters. Podle internetových stránek ministerstva je dnes závod dodavatelem obranného průmyslu, ale neuvádí další podrobnosti.

Albánské úřady loni oznámily, že vyšetřují pětici Čechů a dva Rusy kvůli podezření ze špionáže během vojenského cvičení Defender Europe 21, které v Albánii pořádala Severoatlantická aliance. Češi, kteří společně cestovali po Albánii v pronajatém autě, byli podle médií podezřelí z fotografování letecké základny NATO u města Kuçova a cvičení amerických vojáků v přístavním městě Drač.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com