Prezident Pavel má podle průzkumu STEM důvěru tří pětin veřejnosti

Šest z deseti lidí považuje prezidenta Petra Pavla za důvěryhodného politika. Podporu má i u téměř poloviny nevoličů a čtvrtiny voličů protikandidáta z prezidentské volby Andreje Babiše (ANO). Vyplývá to z průzkumu STEM, který agentura poskytla ČTK. Podle dotazovaných si Pavel, který je ve funkci zhruba 100 dnů, vede dobře. Většina ho považuje za dobrého reprezentanta Česka v zahraničí a domnívá se, že podstatně přispěl ke zvýšení vážnosti úřadu prezidenta.

„V úvodu svého mandátu Pavel zvládá naplňovat společenskou poptávku po změně způsobů výkonu funkce prezidenta. Jeho hodnocení je v mnoha ohledech v kontrastu s hodnocením druhého prezidentského období Miloše Zemana,“ uvedl STEM.

Nejčastěji důvěru v prezidenta Pavla vyjadřují voliči vládních stran, výrazně méně je to u voličů parlamentní opozice. Podporu má ale i u více než poloviny příznivců mimoparlamentních stran a většiny lidí, kteří k volbám zpravidla nechodí.

Petr Pavel od svého uvedení do úřadu podnikl několik zahraničních cest a účastnil se jednání se zahraničními politiky. Za dobrého reprezentanta ČR v zahraničí jej považují téměř tři čtvrtiny lidí (73 procent). „V porovnání s vnímáním této role u Miloše Zemana došlo k významnému nárůstu, kdy v lednu 2019 si to samé myslelo pouze 46 procent obyvatel,“ uvedl STEM.

Podle 66 procent respondentů také Pavel podstatně přispěl ke zvýšení vážnosti úřadu prezidenta republiky, což je podle STEM srovnatelné s hodnocením prezidentů Václava Havla a Václava Klause. Podíl je podle STEM naopak v kontrastu s hodnocením Pavlova předchůdce Zemana.

Lidé rovněž oceňují to, že se Pavel rozhodl opět otevřít Pražský hrad veřejnosti a jak komunikuje s médii. Obecně je podle STEM práce Pavla hodnocena dobře, u veřejnosti nedostal při známkování jednotlivých činů horší známku než trojku (jako při známkování ve škole).

Průzkumu se zúčastnilo 1059 respondentů starších 18 let z reprezentativního vzorku obyvatel ČR. Dotazování se uskutečnilo od 18. do 29. května.

  Median: Hnutí ANO už není lídrem, volby by vyhráli Piráti a STAN

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com