Je bronzová neděle, čas zapálit dvě svíce na adventním věnci

original-dekorace.cz

Dnes je druhá adventní neděle, která předznamenává blížící se vánoční svátky. Na bronzovou neděli lidé zapalují už dvě ze čtyř svíček a v rodinách se naplno rozjíždějí přípravy na svátky. Advent by měl být dobou rozjímání a dobročinnosti. Značná část lidí ale vyráží do obchodů nakoupit dárky, věnuje se předvánočnímu úklidu a pečení cukroví. Letošní předvánoční atmosféra je ovlivněna koronavirovou pandemií, kvůli které musí lidé dodržovat řadu opatření. Obchody jsou dnes na rozdíl od předchozího adventního víkendu už všechny otevřené.

Obchody se po šesti týdnech zákazu maloobchodního prodeje otevřely v Česku ve čtvrtek. Do té doby mohly být otevřeny například pouze potraviny, drogerie, lékárny, galanterie, květinářství nebo optiky, v neděli navíc musely mít zavřeno i tyto obchody. V prodejnách platí nyní limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka. Lidé musejí dodržovat dvoumetrové odstupy v obchodech i ve frontách. V obchodních centrech fungují jídelní zóny v omezeném režimu, dětské koutky jsou nadále zavřené. Obchodníci očekávají tento víkend růst návštěvnosti, nákupní horečka se každoročně s blížícími svátky stupňuje.

Většina měst už v předchozích dnech rozsvítila na náměstích vánoční stromy. Dnes se slavnostní rozsvícení stromu koná například ve Vimperku, lidé ho mohou sledovat on-line. Na internetu se letos odehrává většina kulturního programu, který advent provází.

Slovo advent pochází z latinského adventus, tedy příchod. Pro věřící představuje očekávání příchodu Mesiáše, uskutečněného podle křesťanské víry a podle bible narozením Ježíše Krista 25. prosince. Světlo hořící svíčky na věnci je pro ně symbolem Krista a naděje. Hasiči ale každoročně lidi nabádají k opatrnosti, svíčky na adventních věncích patří k častým příčinám požárů v předvánočním období.

Protiepidemická opatření se týkají i návštěv kostelů. Bohoslužeb se může nyní účastnit maximálně 30 lidí. V době adventu mohou lidé přijít rozjímat na roráty, ranní mše, které začínají ještě za tmy. Z katedrály sv. Víta v Praze se letošní roráty kvůli uzavření Pražského hradu přesunuly do 12. prosince do kostela sv. Jana Nepomuckého na Hradčanech. Roráty se budou ve všední dny konat vždy od 06:30, v sobotu od 07:00.

  V úterý přibylo nejvíce nakažených za dva týdny, PES stále na 64

Třicetiletou historii mají také Adventní koncerty České televize, při kterých se tradičně koná veřejná sbírka na pomoc potřebným. Letošní sbírka podpoří čtyři neziskové organizace. Dnešní koncert ČT odvysílá v podvečer v přímém přenosu z pražské Lorety. Během čtyř adventních nedělí letos pořádá mimořádné koncerty také Česká filharmonie.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com