Vojenská, politická i morální kapitulace. Senátorka Němcová odsoudila podmínky Ruska

Ukrajina by plivla na hroby svých hrdinů, na odvlečené děti, na mrtvá města. Tak reagovala senátorka Miroslava Němcová (ODS) na sedm požadavků pro nastolení míru na Ukrajině, které v sobotu oznámila Moskva. Ruští okupanti mimo jiné žádají, aby Ukrajina uznala ruštinu jako státní jazyk a vzdala se snahy o vstup do Severoatlantické aliance i do Evropské unie.

„Fakticky požadují vojenskou, politickou i morální kapitulaci. Ukrajina by plivla na hroby svých hrdinů, na odvlečené děti, na mrtvá města. Zlomilo by jí to páteř,“ vzkázala senátorka Miroslava Němcová na sociální síti.

Náměstek ruského ministra zahraničí Michail Galuzin mezi sedmi požadavky vyjmenoval ukončení bojových akcí ze strany ukrajinských sil a dodávek západních zbraní. Splnění dalších pěti požadavků je podle ruského diplomata nezbytné pro dosažení všeobecného, spravedlivého a trvalého míru. Ukrajina by se proto měla vrátit k neutrálnímu postavení mimo bloky, zřeknout se tedy vstupu do NATO a do EU, uznat nové územní skutečnosti vzniklé v důsledku práva národů na sebeurčení, chránit práva ruskojazyčných občanů a národnostních menšin, stanovit ruštinu státním jazykem a dodržovat základní lidská práva, včetně svobody náboženského vyznání.

Posledním požadavkem zřejmě ruští okupanti myslí, že by měl ukrajinský stát přestat vystupovat proti té pravoslavné církvi, která se donedávna podřizovala moskevskému patriarchátu. Na Ukrajině kromě toho působí i pravoslavná církev napojená na konstantinopolský patriarchát.

„Sedm ruských požadavků potvrzuje právní a faktickou nezpůsobilost ruského vedení,“ reagoval na sociální síti poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak a odpověděl vyjmenováním podmínek Ukrajinců.

Ty zahrnují stažení všech ruských vojsk z ukrajinského území, definitivní uznání rozpadu Sovětského svazu a svrchovanosti postsovětských republik, vydání válečných zločinců a strůjců války, vytvoření demilitarizované nárazníkové zóny na ruském území, snížení počtu útočných zbraní, uskutečnění mezinárodní konference, která by zorganizovala kontrolu nad jaderným arzenálem Ruska, právní zakotvení reparací, včetně dobrovolného odevzdání ruského majetku zabaveného v třetích zemích ve prospěch Ukrajiny.

  Rakušan: MV odhaduje, že do Česka zatím prchlo 1000 až 2000 lidí

Ukrajinské ministerstvo obrany se požadavkům Moskvy vysmálo. „Čím více je Rusko frustrováno a nespokojeno kvůli neschopnosti dosáhnout svých cílů, tím méně realistické a méně přiměřené požadavky dává Ukrajině,“ vzkázalo na twitteru. „Až Rusko podepíše akt své kapitulace, posledním požadavkem Kremlu nejspíše bude dát visací zámek na dveře Mezinárodního trestního soudu v Haagu,“ dodalo ironicky ministerstvo.

Zdroj: forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com