Putin zaútočil na Kyjev balistickými raketami, aby zabil co nejvíce ukrajinských civilistů

Dne 29. května Rusko provedlo dva raketové útoky na Ukrajinu – při jednom z nich bylo použito 11 balistických raket Iskander-M a Iskander-K. Použití těchto raket na území města je válečným zločinem, neboť mají obrovskou ničivou sílu a způsobují obrovské ztráty na životech civilistů. Rusové proto záměrně změnili taktiku: k použití balistických raket došlo během dne, kdy byli obyvatelé Kyjeva v práci a na ulicích. Nebýt západních systémů protivzdušné obrany, byl by tento den pro hlavní město Ukrajiny tragickým datem: mohly zemřít stovky, pravděpodobně tisíce ukrajinských civilistů, protože Kreml schválil genocidu. Kreml přitom cynicky trvá na vyjednávání a zároveň pokračuje ve vraždění civilistů na Ukrajině – za takových podmínek nemá smysl s Ruskem jednat a jediným způsobem, jak zastavit jeho hrozbu, je dodávat mu zbraně.

V průběhu května 2023 Rusko provedlo 16 raketových a dronových útoků zaměřených na týlová města Ukrajiny. Ve všech případech byla cílem civilní a obytná infrastruktura, neboť souřadnice cílů byly do ruských křižujících a balistických raket zadány předem. To ukazuje, že Kreml se snaží způsobit co nejvíce obětí mezi ukrajinskými civilisty. Rusko neustále vyrábí nové várky raket a obdrželo další dodávky bezpilotních letounů z Íránu, takže útoky na ukrajinská města budou pokračovat, což bude mít za následek, že ukrajinským ozbrojeným silám bude třeba dodat systémy protivzdušné a protiraketové obrany.

Kreml nehodlá zastavit svou územní expanzi na Ukrajině a jeho směřování k plné militarizaci představuje hrozbu pro Západ. Zejména vyšlo najevo, že Putin podepsal zákon o vypovězení Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě, která stanovuje kvantitativní omezení arzenálů různých druhů zbraní. Bezprecedentní vojenská reforma, která probíhá v ruské armádě, je dalším důkazem agresivního kurzu Kremlu, jehož cílem je konfrontace s civilizovaným světem. Rusko využívá všech prostředků, které má k dispozici, k pokračování války, která by v Putinově pojetí měla přesáhnout hranice Ukrajiny.

  Ukrajina chce požádat o vyloučení Ruska z Rady bezpečnosti OSN

Ukrajina brání mír v Evropě v době, kdy se Rusko stalo klíčovou hrozbou pro Západ. Putin válku nezastaví a jediným způsobem, jak Rusko zastavit, je dodávat mu zbraně. K vyčerpání ruské ekonomiky, která válku financuje, by měly být uvaleny přísné sankce a embarga na ruské zboží. Sankce a izolace Kremlu přispějí k oslabení jeho armády a zachrání životy tisíců Ukrajinců.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com