Česko dosud poskytlo Ukrajině vojenskou pomoc za téměř tři miliardy korun

Česká republika dosud poskytla Ukrajině vojenskou pomoc za téměř tři miliardy korun. Na dotaz ČTK to dnes uvedla Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Podrobnosti o dodávkách ministerstvo obrany z bezpečnostních důvodů nezveřejňuje.

Zechmeisterová zároveň potvrdila, že Česko jedná s Německem o nastavení modelu spolupráce týkající se vojenské pomoci Ukrajině. Německý deník Die Welt tento týden s odvoláním na své zdroje uvedl, že Německo nabídlo České republice vojenský materiál a zbraně náhradou za vybavení, které Praha poskytne ukrajinské armádě. Česká armáda může na Ukrajinu poslat starou techniku, se kterou umějí ukrajinští vojáci zacházet.

„S německou stranou se v tuto chvíli jedná o nastavení modelu spolupráce, nikoliv o konkrétní nabídce. Jsme rádi, že se německá strana rozhodla zintenzivnit vojenskou pomoc Ukrajině,“ uvedla Zechmeisterová. S ostatními spojenci podle ní zatím Česko o podobné nabídce nejedná.

Česká republika od počátku války posílá napadené Ukrajině zejména ruční zbraně, rakety a zdravotnické vybavení. Přesné složení zakázek poté přestala z bezpečnostních důvodů specifikovat. „Aktuální hodnota vojenské pomoci Ukrajině činí v tuto chvíli téměř tři miliardy korun,“ uvedla Zechmeisterová.

Podle médií Česko na Ukrajinu poslalo i těžkou techniku včetně samohybných houfnic Dana, salvových raketometů RM-70 Grad, tanků sovětské výroby T-72 nebo bojových vozidel pěchoty. Ministerstvo to dosud nepotvrdilo.

Ukrajina také dostala z Česka vojenský materiál, který byl nakoupen díky sbírce uspořádané za pomoci ministerstva obrany ukrajinským velvyslanectvím. Do poloviny dubna na něj lidé a firmy poslaly přes miliardu korun.

České zbrojní firmy se zároveň zapojily do opravy ukrajinské vojenské techniky. Ministerstvo obrany minulý týden oznámilo, že prvním kontraktem je oprava tanků T-64 společnostmi skupiny Czechoslovak Group.

Autor: ČTK

  Zeman hovořil s Čaputovou, slovenská prezidentka poděkovala za solidaritu ČR

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com