Macron po setkání s Abbásem: Útok Hamásu je katastrofa pro Izrael i Palestince

Útok palestinského hnutí Hamás ze 7. října byl traumatizující pro Izrael, ale také to byla katastrofa pro Palestince, prohlásil dnes francouzský prezident Emmanuel Macron po setkání se šéfem Palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem v Ramállahu na okupovaném Západním břehu. Macron, který dnes jednal i s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, rovněž uvedl, že nic nemůže ospravedlnit utrpení civilistů v Pásmu Gazy.

„Hamás nereprezentuje palestinský lid,“ řekl Macron novinářům po boku s Abbásem v Ramalláhu. „Palestinský život stojí za život francouzský, který stojí za život izraelský,“ prohlásil také Macron podle agentury AFP.

Abbás po schůzce s Macronem vyzval k okamžitému ukončení izraelské „agrese“ v Gaze a k ochraně palestinských civilistů. „Vyzýváme Vás, prezidente Macrone, zastavte tuto agresi,“ řekl Abbás před novináři. Šéf Palestinské autonomie odsoudil izraelské bombardování Pásma Gazy, které podle něj „barbarským způsobem zabíjí nevinné civilisty“.

Izrael zahájil masivní ostřelování Pásma Gazy 7. října po bezprecedentním a brutálním útoku Hamásu na Izrael, který si vyžádal podle izraelských zdrojů na 1400 obětí, včetně žen a dětí. Při bombardování Pásma Gazy, v němž na území menším než Praha žije na 2,3 milionu lidí, zemřelo podle údajů palestinských úřadů vedených Hamásem na 5800 lidí, včetně 2360 dětí.

Abbás stojí v Palestinské autonomii s vládou, která sídlí v Ramalláhu, a je předsedou strany Fatah. V Pásmu Gazy vládne od roku 2007 radikální islamistické hnutí Hamás. Poslední parlamentní volby na palestinských území se konaly v roce 2006 a v Pásmu Gazy je vyhrál právě Hamás.

ČTK

  USA: Wagnerovci na Ukrajině přišli o 30.000 mužů, většinou vězňů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com