V moldavských prezidentských volbách zvítězila proevropská kandidátka Sanduová

Bývalá moldavská premiérka a ekonomka Světové banky Maia Sanduová porazila v nedělních prezidentských volbách dosavadního proruského prezidenta Igora Dodona, informuje agentura AFP. Po sečtení 99,07 procenta hlasů má Sanduová podporu 57 procent voličů, Dodon za ní zaostává o 14 procentních bodů.

Přestože vítězství Sanduové, první ženy, která se v bývalé sovětské republice ujme prezidentského mandátu, bude oficiálně potvrzeno až po sečtení všech hlasů, před sídlem jejího volebního štábu v centru Kišiněva již vypukly oslavy. Desítky lidí shromážděných před štábem skandovaly „Maia Sanduová prezidentkou“ a také „Země pro mladé“. Budoucí prezidentku zahrnuli květinami. Dodon se k výsledkům voleb zatím nevyjádřil, ale podle AFP vyzval Moldavany ke klidu.

Sanduová porazila Dodona i v prvním kole voleb před dvěma týdny. Osmačtyřicetiletá politička skončila před rokem v čele vlády po pouhých pěti měsících, když neobstála při hlasování o důvěře v parlamentu. Její proevropský blok Acum se tehdy dostal do sporu se socialisty prezidenta Dodona kvůli způsobu, jímž se premiérka snažila bojovat proti korupci.

Kyvadlo mezi Ruskem a EU

Moldavskem, které má 3,5 milionu obyvatel, v minulých letech otřásly politické krize i kauza finančních podvodů, při kterých se z bankovního systému ztratila jedna miliarda dolarů (skoro 24 miliard Kč). Na politické scéně se střídají představitelé usilující o sbližování s Ruskem a ti, kteří naopak prosazují těsnější vztahy s Evropskou unií. Ani jedni ze zastánců těchto protichůdných snah ale zatím nedokázali získat jasnou podporu většiny obyvatel.

Dodon zastává funkci prezidenta od roku 2016 a sliboval voličům, že bude pokračovat v podle něj výhodné spolupráci s Ruskem. V zemi, kde většina lidí mluví rumunsky, prosazuje také povinnou výuku ruštiny. Podporu mu otevřeně vyjádřil jeho ruský protějšek Vladimir Putin.

Expremiérka Sanduová naopak slibuje sbližování země s Evropskou unií a vytvoření pracovních míst, což má zastavit odchod obyvatel do zahraničí.

  V Rusku přibývá leteckých incidentů. V prosinci bez nich prakticky neminul den

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com