Vláda projedná, o kolik dnů nouzového stavu si řekne. Blatný chce měsíc

Poslaneckou sněmovnu čeká další hlasování o nouzovém stavu. Vláda se v pondělí rozhodne, o kolik dnů požádá. Ministr zdravotnictví usiluje o 30denní prodloužení. Podle tabulky PES by však nouzový stav byl potřeba dlouhé měsíce.

Vláda na pondělním zasedání bude schvalovat další prodloužení nouzového stavu. Žádat Poslaneckou sněmovnu půjdou vládní činitelé už podruhé. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) chce poslance požádat o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. Současný nouzový stav platí do 20. listopadu.

Na nouzový stav je navázána tabulka Protiepidemického systému PES, který Blatný představil tento pátek. Potřebný je ve všech pěti stupních, včetně stupně 1, který počítá s malým nebezpečím. To se nelíbí nejen části veřejnosti, ale také politiků. „Že by ale i na nejmírnější zelený stupeň byl potřeba nouzový stav, to je asi překlep, ne?“ reagoval místopředseda ODS Martin Kupka.

„Myslím, že tato tabulka může trvat do konce tohoto roku a pak se budeme bavit o něčem jiném. Nouzový stav platí i pro fázi jedna kvůli omezení shromažďování. Byli bychom třeba další půlrok v nouzovém stavu, to je pro mě nepřijatelné,“ řekla v Otázkách Václava Moravce senátorka a lékařka Alena Dernerová (bez politické příslušnosti).

Ministr Blatný v televizi dodal, že je velmi nepravděpodobné, že by se Česko do konce roku dostalo na první stupeň. Avšak ve chvíli, kdy už PES nebude potřeba, může být podle něj „stažen do boudy“.

O nutnosti prodloužit nouzový stav už začátkem tohoto týdne hovořil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který dlouhodobě patří v uvolňování covidových opatřeních k nejobezřetnějším politikům. Na jeho popud měl Blatný do tabulky PES zakomponovat, která opatření nouzový stav budou potřebovat. Už dříve řekl, že nouzový stav bude nejspíš potřeba až do Vánoc.

  Babiš: Vláda je kvůli zdražování připravena zrušit DPH na energie

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com