Většina zemí Rady Evropy chce registr škod způsobených Ruskem. Proti je Maďarsko

Prezident Petr Pavel vystoupil na tiskové konferenci na letišti Praha-Kbely po svém návratu z Ukrajiny, 30. dubna 2023.

Okolo čtyř desítek členských zemí Rady Evropy včetně Česka na končícím summitu v Reykjavíku podpořilo vznik registru škod, které na Ukrajině způsobila ruská agrese. Připojí se k němu také Evropská unie nebo Spojené státy. Zřízení tohoto nového orgánu Rady Evropy naopak nepodpořilo Maďarsko, Srbsko nebo Turecko.

Rada vznik registru považuje za jedno z hlavních opatření, jak Rusko pohnat k odpovědnosti za skoro rok a čtvrt trvající vojenskou invazi na Ukrajinu.

„Jde o klíčovou součást reakce Rady Evropy na ruskou agresi,“ řekl český prezident Petr Pavel a dodal, že ke vzniku registru škod přispěla i česká diplomacie. Do registru, který bude sídlit v Haagu, budou moci škody způsobené ruskou agresí na Ukrajině hlásit ukrajinští občané nebo třeba tamní samosprávy.

Nepřistoupily k němu státy, které si ke konfliktu na Ukrajině drží rezervovanou pozici, upozornil český velvyslanec při Radě Evropy Petr Válek. „Doufám, že se nám je podaří přesvědčit, že přes jejich privilegovanější vztahy s Ruskem se tato iniciativa týká hlavně obětí konfliktu na Ukrajině, které si zaslouží náhradu škod, které jim byly způsobeny,“ dodal Válek.

Maďarsko navzdory ruskému vpádu na Ukrajinu nepřerušilo vztahy s Moskvou. Budapešť napadené zemi odmítá poskytovat vojenskou pomoc a nepovoluje oficiálně ani dalším zemím, aby zbraně pro ukrajinskou armádu převážely pře maďarské území. V úterý vyšlo najevo, že Budapešť zablokovala vyplacení další části vojenské pomoci Evropské unie určené Ukrajině v hodnotě 500 milionů eur (11,84 miliardy korun).

Prezident Pavel na summitu Rady Evropy také upozornil že, zatímco demokratické země soustředí svoji pozornost na Ukrajinu, nesmějí zapomínat na Gruzii nebo Moldavsko, které pociťují nátlak a zastrašování ze strany Ruska.

Dodal také, že Česko si přeje, aby se co nejdříve členem Rady Evropy stalo Kosovo, jehož vstup do této organizace dlouhodobě blokovalo Srbsko. Bělehrad považuje Kosovo za svoji odštěpeneckou provincii.

  Rusko: Při leteckém incidentu nad Černým mořem se podařilo zabránit katastrofě

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com