Greenpeace: Dřevo vytěžené ve starých lesích v ČR se prodává jako palivové

Dřevo vytěžené kácením buků ze starých lesů v Česku se podle ekologické organizace Greenpeace prodává jako palivové dřevo a vyváží se do zahraničí do papíren. Zástupci české pobočky organizace dnes v Praze novinářům řekli, že dřevo vytěžené v Krušných horách a ve Ždánickém lese sledovali pomocí GPS lokátorů. V lesích podle nich kácely státní podnik Lesy ČR a firma Royal Pine, která podle ekologů dřevo vytěžila nelegálně. Svá zjištění zveřejnila organizace v publikaci Zločin proti přírodě: Jak české firmy ničí vzácné staré lesy. Podle mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové vyváží podnik dřevo nižší kvality, na jehož zpracování nejsou v ČR kapacity. Podle jednatele Royal Pine Christiana Holma měla těžba řádná povolení.

Organizace Greenpeace sledovala pomocí GPS lokátoru dřevo vytěžené státním podnikem Lesy ČR u Snovídek ve Ždánickém lese, které podle ní skončilo v papírenském závodě společnosti Mondi ve slovenském Ružomberku. Podle mluvčího Greenpeace ČR Lukáše Hrábka se dá předpokládat, že bylo dřevo už rozemleto na papír. Mondi vyrábí mimo jiné karton a papírové sáčky.

„Ze Ždánického lesa vyvážíme na Slovensko pouze 10.000 metrů krychlových dříví převážně nižší kvality, na jehož zpracování nejsou v tuzemsku dostatečné kapacity. Jde o vlákninové listnaté dříví využívané v papírenském průmyslu při výrobě viskózové celulózy používané na výrobu kvalitního papíru a taky textilu,“ řekla ČTK Jouklová.

Podle Nikol Krejčové z Greenpeace jde o dřevo ze starých lesů, které by se mělo chránit, přestože jeho těžba byla legální.

Na to, že se dřevo vytěžené podle organizace firmou Royal Pine nelegálně v krušnohorských bučinách prodává jako palivové dřevo, upozornila organizace před měsícem protestem na pile v Chomutově. I toto dřevo sledovali ekologové pomocí GPS lokátorů.

Poté, co se k firmě dostala informace o protestu, se podle Holma zástupci firmy na místo vrátili společně s úředníky, kteří potvrdili, že se nestalo pochybení.

  Arenberger: Nesprávně jsem vyplnil majetkové přiznání. Co jsem zažil, připomínalo mediální lynč

Podle Greenpeace jsou lesy v Česku nedostatečně chráněné. Ekologové požadují, aby Česko zamezilo kácení lesních porostů starších 120 let. Chtějí, aby ochrana přírody v chráněných územích byla skutečná, a nikoliv jen formální. Současná forma ochrany podle nich v mnohých případech selhává. Zároveň by se podle nich měla rozšířit území, která jsou chráněná. Jedním z území, které by mělo podle nich více chráněné, je například Žďánický les na jihovýchodě Moravy.

Greenpeace a město Horní Jiřetín podaly letos kvůli nepovolenému kácení ve východním Krušnohoří trestní oznámení na firmu Royal Pine.

Firma Royal Pine se proti Greenpeace odvolala, uvedl pro ČTK Holm. Firma podle něj má povolení pro těžbu dřeva a vše bylo v souladu se zákony a lesním hospodářským plánem.

Ekologové podali i podnět k prošetření možného obchodování s nezákonně vytěženým dřevem ke Krajskému úřadu Ústeckého kraje. Úřad podle ekologů odpověděl, že nemůže zasáhnout proti obchodu s vytěženým dřevem, protože Česká inspekce životního prostředí dosud neskončila své prověřování a protože podle vyjádření vlastníka lesa bylo dřevo už prodáno. Podle Greenpeace je ale toto dřevo stále uváděno na trh.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com