Putin: Ukrajině brzy dojde vojenské vybavení, Zelenskyj je ostuda Židů

Ukrajině brzy dojde vojenské vybavení a stane se zcela závislou na dodávkách ze západních zemí, prohlásil na ekonomickém fóru v Petrohradu ruský prezident Vladimir Putin. Podle agentury Reuters také tvrdil, že Ukrajina nijak nepostupuje ve své protiofenzivě a chválil vlastní armádu, proti které prý ta ukrajinská „nemá žádnou šanci“. Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Putin označil za ostudu židovského národa a obvinil ho, že není Žid.

„Ukrajina už brzy úplně přestane používat vlastní techniku. Nic nemají. Všechno, s čím bojují, a všechno, co používají, je dodáno zvenčí. A takhle nemůžete bojovat dlouho,“ uvedl prezident. „Hlavní je, že nejsou úspěšní v žádné z oblastí,“ řekl Putin na adresu ukrajinské armády s odvoláním na ruské vojenské velení. Armáda země, kterou ruská vojska loni v únoru napadla, pak má podle něj „obrovské ztráty, v porovnání s ruskou armádou až více než jeden ku deseti. To je fakt,“ řekl Putin v odpovědi na otázku na ekonomickém fóru.

Podobná tvrzení z oblasti konfliktu nelze nezávisle ověřit. Nezávislí odborníci podle Reuters uvádějí, že Ukrajina podstatně větší ruskou armádu za téměř 16měsíční konflikt překonává. Ukrajinci například Rusy donutili k ústupu na severu země, po neúspěšné ofenzivě na Kyjev, a v okolí měst Charkov a Cherson.

Kyjevu západní země vojensky i jinak pomáhají od počátku ruské agrese. Ukrajinská armáda, částečně vybavená západní technikou, nyní na několika místech přešla do ofenzivy s cílem osvobodit Ruskem okupované území.

Ukrajinští představitelé uvádí, že postupují v oblasti fronty na východě a jihu země. Své vojenské ztráty Kyjev oficiálně neuvádí. Moskva od začátku své invaze do sousední země několikrát uvedla, že přišla o tisíce vojáků, podle pozorovatelů jsou ale tato čísla mnohonásobně vyšší.
Putin označil Zelenského za ostudu židovského národa a obvinil ho, že není Žid

  Rusko vyhrožovalo opozičnímu politikovi Navalnému nepodmíněným trestem. Dostal ultimátum k návratu

Ukrajinský prezident Zelenskyj není Žid, je ostudou židovského národa, prohlásil Putin podle agentury TASS Putin na ekonomickém fóru v Petrohradu. Moderátor předtím v rámci diskuze uvedl, že Západ nerozumí ruskému obvinění Ukrajiny z nacismu, když je prezident této země Žid.

„Už od dětství mám mnoho židovských přátel. Říkají mi: Zelenskyj není Žid. Je to ostuda židovského národa,“ prohlásil ruský prezident, načež v sále podle ruských médií zazněl potlesk. Ukrajince následně označil za neonacisty a podle serveru RBK uvedl, že za druhé světové války bylo na území Ukrajiny zavražděno 1,5 milionu Židů. „Jak to lze popírat?“ ptal se Putin, zatímco se v sále podle serveru Meduza promítaly dobové záběry nacistických hrůz z Polska a Ukrajiny. Německá nacistická armáda vpadla na území tehdejšího Sovětského svazu v červnu 1941. V září okupovala Kyjev, s vyhlazováním židovského obyvatelstva začali nacisté jen krátce poté.

Rusko tvrdí, že ruská vojska zaútočila loni v únoru na Ukrajinu, aby „demilitarizovala“ a „denacifikovala“ sousední zemi, přestože v jejím čele stojí prezident židovského původu a krajní pravice podle výsledků posledních voleb sehrávala v ukrajinské politice zcela okrajovou roli. Západ i Kyjev opakovaně uvádějí, že jde jen o záminku pro získání ukrajinského území.

Loni ruský ministr zahraniční Sergej Lavrov vyvolal diplomatickou roztržku s Izraelem, když prohlásil: „Zelenskyj je Žid? Hitler byl podle mého názoru také židovského původu, takže to vůbec nic neznamená. Slýcháme od Židů, že největší antisemité byli právě Židé“. O několik dní později se Putin podle kanceláře izraelského předsedy vlády při telefonickému rozhovoru tehdejšímu izraelskému premiérovi Naftalimu Bennettovi omluvil.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com