Finalisté volby prezidenta Slovenska obnovili kampaň

Finalisté volby prezidenta Slovenska už den po sobotním prvním kole hlasování pokračovali v kampani. Jeho vítěz a exministr zahraničí Ivan Korčok vpodvečer zorganizoval mítink v Bratislavě, dosavadní favorit a předseda parlamentu Peter Pellegrini se v nahrávce vymezil proti svému soupeři. Analytici očekávají v rozhodujícím druhém kole 6. dubna těsný souboj. Podle nich rozhodne schopnost zmobilizovat voliče a také postoj sympatizantů třetího nejúspěšnějšího prezidentského kandidáta Štefana Harabina, který má proruské názory.

„Nejdůležitější moment je ještě před námi. Nyní je možnost zvolit hlavu státu, která bude sloužit vám, lidem, nikoliv politikům. Téměř milion (hlasů) z prvního kola do toho druhého stačit nebude,“ řekl Korčok. Zopakoval svou kritiku některých záměrů a rozhodnutí nynější vlády premiéra Roberta Fica, v jehož straně Směr-sociální demokracie Pellegrini v minulosti 20 let působil. Dodal, že musí více zapůsobit na desítky tisíc lidí, kteří nesouhlasí s děním v zemi.

I voliči Pellegriniho strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) podle Korčoka vidí, že vládní garnitura chce ovládnout veřejnoprávní rozhlas a televizi. „Vidí, že jde o právní stát a spravedlnost pro všechny, ne jen pro vyvolené. Vidí agresivitu, vidí vulgárnost. Voliči Hlasu vidí a vědí, že při tomto všem Peter Pellegrini mlčí a jen se v klidu usmívá,“ uvedl Korčok. Slovensko podle něj nepotřebuje falešný klid; Pellegrini v kampani vsadil právě na slogan, že Slovensko už potřebuje klid.

Korčoka na shromáždění v Bratislavě opět podpořili herci, další umělci a také držitelka vysokého slovenského státního vyznamenání Eva Mosnáková, která přežila holokaust. Dav několika tisíc lidí křičel „Korčok na hrad“ a na Pellegriniho „podržtaška“. Korčok v kampani před prvním kolem navštívil 50 měst po celé zemi a tuto sérii završil mítinkem na náměstí u úřadu vlády, kde akci nyní zopakoval. V příštích dnech má naplánována podobná shromáždění v dalších městech.

  Putin si urážkou židovství Zelenského naběhl. Reakce ze světa na sebe nenechaly dlouho čekat

Pellegrini prostřednictvím nahrávky na sociální síti Korčoka kritizoval. „Vidím obrovské rozdíly v tom, co nabízím Slovensku já a co mu nabízí můj protikandidát. Chci být prezidentem lidí, nikoliv prezidentem elit, médií, mimovládních organizací nebo zahraničí. Chci být prezidentem míru, který hrdě a suverénně obhajuje slovenské národně-státní zájmy, ne prezidentem, který pro poplácání po zádech v Bruselu či Washingtonu zatáhne Slovensko do války,“ řekl Pellegrini.

Korčok už dříve odmítl strašení vysláním vojáků na Ukrajinu, která se už více než dva roky brání ruské vojenské invazi. Uvedl také, že o vyslání slovenských vojáků do ciziny rozhoduje vláda a parlament, nikoliv hlava státu.

Korčok by podle Pellegriniho byl prezidentem konfliktu, když hovoří o hlavě státu jako o protiváze vládě. „Pokud se v prezidentském paláci vytvoří nové progresivní, liberální a pravicové mocenské centrum, bude od prvního okamžiku pracovat na tom, aby současná vláda nedokončila své volební období,“ tvrdil Pellegrini. Dodal, že zahraniční politika s Korčokem v čele státu by nebyla ve prospěch Slovenska.

Pellegrini neměl před prvním kolem prezidentských voleb vlastní mítinky. Jako předseda parlamentu zintenzivnil zahraniční pracovní cesty, ve slovenských regionech byl na několika akcích k Mezinárodnímu dni žen a také na tiskových konferencích ministrů své strany.

Nevládní organizace Transparency International Slovensko uvedla, že oba finalisté volby prezidenta jsou blízko k vyčerpání povoleného limitu půl milionu eur (12,7 milionu Kč) na předvolební kampaň. Varovala, že kvůli tomu mohou v kampani ještě víc zesílit „špinavé praktiky“.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com