Rusko zřejmě přivezlo na Ukrajinu Íránce, aby je učili ovládat drony. Pokračují i další útoky

Rusové zřejmě přivedli na okupovaná ukrajinská území íránské vojáky spojené s islámskými revolučními gardami, aby naučili ruskou armádu používat útočné bezpilotní letouny Šahíd-136. Ve své pravidelné analýze to uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Ukrajina ve čtvrtek hlásí nové zásahy Mykolajivu a Kyjevské oblasti.

Drony, který po zásahu cíle vybuchnou, v posledních dnech působí na Ukrajině značné škody. Írán popírá, že by je Rusku dodával, Kreml se k tomu nevyjádřil.

Ukrajinské úřady jim připisuje i čtvrteční ranní útoky v Kyjevské oblasti na severu Ukrajiny. Zásah nad ránem ohlásil na telegramu gubernátor oblasti Oleksij Kuleba. Na místě už pracují záchranáři, lidé mají zůstat v krytech a nezveřejňovat informace o útoku na sociálních sítích, uvedl gubernátor.

„Další útok kamikadze dronů na objekty kritické infrastruktury,“ napsal na platformě telegram zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. Informovala o tom agentura Reuters.

Masivní ostřelování v brzkých ranních hodinách ve čtvrtek ohlásil také Miykolajiv na jihu země. „Rakety zasáhly pětipatrový obytný dům. Dvě horní patra byla zcela zničena, zbytek je pod sutinami. Na místě pracují záchranáři,“ uvedl na telegramu starosta jihoukrajinského přístavního města Mykolajiv Oleksandr Sjenkevyč. Informace o škodách a případných raněných slíbil doplnit ráno.

Analytici z ISW také upozorňují na stále intenzívnější snahu Ruska vykreslit Ukrajinu jako teroristický stát. Moskva tím podle nich reaguje na nedávné snahy Západu označit za teroristický stát Rusko.

Kyjev žádal schválení rezoluce s tímto zněním od Valného shromáždění OSN. To nakonec v noci na čtvrtek schválilo rezoluci odsuzující ruskou anexi čtyř ukrajinských území.

 

  V Rusku se toho mnoho nestane bez vědomí Putina, řekl Biden k Prigožinovi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com