Italové zadrželi kapitána námořnictva na setkání s ruským diplomatem. Předával mu tajné materiály

Italská policie v úterý večer zadržela kapitána italského námořnictva při tajné schůzce s jedním z vojenských diplomatů ruského velvyslanectví. Zatčení se uskutečnilo v momentě, kdy měl důstojník diplomatovi za úplatu předávat tajné dokumenty italské armády a NATO. Voják je ve vazbě, ministerstvo zahraničí oznámilo okamžité vyhoštění dvou ruských diplomatů.

Italský vojenský důstojník byl obviněn z úniku utajovaných informací. Podle zpráv v médiích se pokusil předat vojenské a NATO materialy ruským diplomatům.

Podle policie získal peníze za špionáž od ruské zpravodajské služby. Na vyšetřování se podílela také italská tajná služba.

Italské ministerstvo zahraničních věcí předvolalo ve středu ráno ruského velvyslance v Římě.

Odpoledne ministr zahraničních věcí Luigi Di Maio (Luigi Di Maio) oznámil okamžité vyhoštění dvou ruských diplomatů. Podle „Corriere della Sera“ je kromě zadrženého důstojníka jeho bezprostředním nadřízeným. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že vyhoštění lituje.

La Repubblica napsal, že se jednalo o jeden z nejzávažnějších incidentů v Itálii od konce studené války. Pro místní bezpečnostní síly však tato situace není zcela bezprecedentní.

V srpnu loňského roku byl armádní důstojník zatčen pro podezření z předávání utajovaných informací Rusům během působení v ústředí NATO v Neapoli. V roce 2016 italská policie zatkla vysokého portugalského úředníka zpravodajských služeb během setkání s ruskými diplomaty v Římě.

Adam Vojta

  Počet obětí zemětřesení v Japonsku stoupl na 55

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com