Slovenský parlament rozhodne, zda vydá k vazebnímu stíhání expremiéra Fica

Slovenský parlament dnes odpoledne hlasováním rozhodne, zda vydá k vazebnímu stíhání expremiéra a šéfa opoziční strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Fica. Policie jej před dvěma týdny obvinila spolu s exministrem vnitra Robertem Kaliňákem a dalšími dvěma osobami pro podezření, že Fico a Kaliňák zneužívali policii a finanční správu proti politickým oponentům v době, kdy byli u moci. Fico své stíhání opakovaně označil za politickou mstu a za snahu o likvidaci opozice.

Hlasování o žádosti prokuratury, aby mohla podat soudu návrh na stíhání Fica ve vazbě, může být těsné. Expremiéra hodlají podpořit opoziční poslanci i část jejich nezařazených kolegů. Většina zákonodárců tří ze čtyř vládních stran chce naopak vyhovět prokuratuře. Zatím není známo, jak se k návrhu postaví menší koaliční strana Jsme rodina šéfa parlamentu Borise Kollára.

Poslance na Slovensku může soud poslat do vazby pouze v případě, že s tím předem souhlasil parlament. Prokuratura tvrdí, že Fico by mohl na svobodě ovlivňovat svědky nebo jinak mařit vyšetřování. K samotnému Ficovu obvinění policie ale souhlas sněmovny nepotřebovala. Slovenští zákonodárci totiž mají imunitu jen pro hlasování a pro výroky v parlamentu a v jeho orgánech.

Ficova stranického kolegu Kaliňáka soud v kauze poslal do vazby už dříve. Kaliňák na rozdíl od Fica není poslancem.

Kaliňák i Fico o vládní křesla přišli během politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka v roce 2018. O dva roky později pak Směr-SD po porážce v parlamentních volbách skončil v opozici. Následně policie v různých kauzách obvinila větší počet pracovníků justice včetně soudců, bývalých vysokých úředníků a představitelů institucí z období, kdy byl Směr-SD u moci.

ČTK

  Ruská armáda oznámila cíl získat jih Ukrajiny a spojnici s Podněstřím

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com