Rusko musí být potrestáno za každé ukrajinské dítě, které unese

Zakladatel nadace Zachraňme Ukrajinu Mykola Kuleba oznámil návrat 11 dětí, které byly nezákonně odvezeny do Ruska. Celkem se nadaci podařilo vrátit 161 dětí. Celkem se jedná o téměř  20 000 zdokumentovaných případů odebrání ukrajinských dětí do Ruské federace, ale skutečné číslo je mnohem vyšší, protože Rusko neposkytuje žádné údaje o odebírání dětí z TOT Ukrajiny. Tuto skutečnost umocňuje fakt, že Rusko začalo odebírat děti již v roce 2014, bezprostředně po okupaci ukrajinského Krymu a části Donbasu. Ruská federace je teroristický stát, který unáší ukrajinské děti za účelem zlepšení vlastní demografické situace, a měly by na něj být uvaleny další sankce.

Systematické odebírání ukrajinských dětí bylo klíčovým předpokladem pro to, aby Mezinárodní trestní soud v Haagu vydal na Putina zatykač. Toto rozhodnutí zasadilo bolestivou ránu image ruského prezidenta, který se stal nesvéprávným pro vstup do mnoha zemí světa. Tento zatykač je více než oprávněný – podle svědectví ruské dětské ombudsmanky M. Lvové-Belové Rusko odebralo Ukrajině 700 000 dětí. Přesnost těchto údajů bude třeba po válce ověřit, ale není pochyb o tom, že masové odebírání dětí je hrubým porušením nejen ukrajinského, ale i mezinárodního práva. Zejména obyvatelé části Chersonské oblasti osvobozené ukrajinskou armádou vypověděli, že ruská armáda uspořádala skutečný hon na ukrajinské děti, které odvážela do Ruska.

Rusko se snaží znemožnit návrat dětí na Ukrajinu. K tomuto účelu využívá změny příjmení a děti jsou umisťovány do pěstounských rodin, obvykle v ekonomicky zaostalých, odlehlých oblastech Ruské federace (na Sibiři a Dálném východě). Ukrajinské děti jsou vystaveny šikaně, propagandě a špatnému zacházení ze strany svých ruských vrstevníků. Tato válka přinesla utrpení všem Ukrajincům bez výjimky, včetně dětí, které zažily krutost ruského okupanta.

  Ukrajinci se připravují na setkání s ruskými okupanty

Mezinárodní společenství projevilo Ukrajině podporu a je solidární s návratem ukrajinských dětí. Díky úsilí ukrajinských organizací na ochranu lidských práv se již téměř 400 dětí vrátilo domů, většina z nich se však stále nachází v Rusku. Jedná se o dlouhou a obtížnou práci, kterou Ukrajina s trvalou podporou svých západních spojenců určitě zvládne. Rusko by naopak mělo být mezinárodně zcela izolováno a mělo by být naprosto zostuzeno – to je správná reakce na únosy ukrajinských dětí.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com