Žoldnéřů může být v Bělorusku až 10.000, prohlásil Lukašenko

Žoldnéři z Wagnerovy skupiny i po smrti jejího vůdce zůstanou v Bělorusku, v zemi jich bude až 10.000, prohlásil dnes běloruský vůdce Alexandr Lukašenko podle tiskových agentur. Lukašenkovy výroky se ale jeví v rozporu s předchozími zprávami médií, že podle satelitních snímků poklesl počet stanů v táborech obývaných ruskými žoldnéři v Bělorusku.

Lukašenko dnes také před novináři prohlásil, že ruský prezident Vladimir Putin nemůže stát za středeční leteckou katastrofou, při které zřejmě zahynul vůdce Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny Jevgenij Prigožin a jeho pravá ruka Dmitrij Utkin. Lukašenko také tvrdil, že Prigožina a Utkina varoval, ať si dávají pozor, ale Prigožin obavy o svůj život odmítl.

„Wagner žil, Wagner žije a Wagner bude žít v Bělorusku, i kdyby se to někomu nelíbilo,“ řekl Lukašenko podle státní agentury Belta. „Ještě s Prigožinem jsme vybudovali systém, jak u nás Wagner bude rozmístěn. A pokud jde o ty satelitní snímky, že něco demontujeme, tak skládáme přebytečné stany, tolik jich není zapotřebí,“ prohlásil. V Bělorusku podle něj zůstává jádro skupiny, ale někteří odjeli na dovolenou a jiní se rozhodli žít stranou. „Ale známe čísla telefonů, hesla. Během několika dnů tady všichni budou, až 10.000 lidí,“ prohlásil.

Momentálně ale podle Lukašenka není nezbytné, aby všichni zůstávali v Bělorusku, kam mají přijíždět ve stanoveném počtu na výcvik. „Pokud se Rusko rozhodne odsud vzít lidi ke střídání v Africe, tak prosím, nejsme proti,“ dodal a zdůraznil, že v Bělorusku bude tolik žoldnéřů, kolik bude zapotřebí. „Své sliby splníme, podmínky znají,“ řekl běloruský vůdce.

Tvrdil, že wagnerovci platí Minsku za veškeré poskytnuté služby, a to i za stany a za vodu, zatímco běloruští vojáci – zejména příslušníci vojsk ministerstva vnitra a speciálních sil – rádi přebírají bojové zkušenosti ruských žoldnéřů. A sám nemá pocit, že by „seděl na sudu se střelným prachem“, přestože žoldnéře provází kontroverzní pověst propuštěných trestanců.

  Ve Francii se čekají další masové protesty proti Macronově důchodové reformě

Odpovědnost za zřícení letadla s Prigožinem a Utkinem se podle Lukašenka mnozí snaží připsat Putinovi, ale ten podle běloruského vůdce s katastrofou nemá nic společného. „Nedokážu říci, kdo to udělal. Ale znám Putina. Je to uvážlivý, velmi klidný a dokonce pomalý člověk při rozhodování i o méně komplikovaných problémech. Proto si nedokážu představit, že by to udělal Putin, že by to zavinil Putin. To je příliš hrubá, neprofesionální práce, kdyby už k tomu došlo. To na Putina nevypadá,“ řekl. Dodal, že Minsk je ve styku s Prigožinovými příbuznými a ti jsou přesvědčeni, že „bez nejmenších pochybností Žeňa (zdrobnělina od Jevgenij – pozn. ČTK) zahynul“.

Tvrzení Západu, že Prigožin byl zabit na příkaz z Kremlu, i další podobné spekulace, jsou „absolutní lži“, prohlásil to dnes Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.
Wagnerovci se prý snaží dostat z Běloruska do Ruska, spekulují média

Po středečním pádu letadla v Rusku, při němž zřejmě zemřel zakladatel soukromé Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny Jevgenij Prigožin, se mnozí členové tohoto žoldnéřského uskupení snaží patrně vrátit z Běloruska zpět do Ruska. Napsal to portál Ukrajinska pravda s odvoláním na ukrajinský projekt Centrum národního odporu.

Podle tohoto zdroje byla ve středu večer sklizena část táborů, v nichž přebývají wagnerovci v Bělorusku. Podle projektu je pravděpodobné, že wagnerovci zamířili k hranicím s Ruskem, ale že jim v odjezdu z Běloruska brání běloruské tajné služby. Běloruská opoziční skupina Hajun pak uvedla, že poblíž místa, kde leží velký tábor wagnerovců, jsou značné problémy s mobilním signálem.

Do Běloruska se mnoho Prigožinových bojovníků přesunulo poté, co žoldnéřská skupina v červnu podnikla krátké tažení na Moskvu na protest proti ruskému armádnímu vedení. Sám Prigožin od června veřejně vystupoval pouze sporadicky a nebylo jasné, kde pobývá. Poslední zveřejněné video ho údajně ukazovalo v některé z afrických zemí.

  Rusko má Mariupol pod kontrolou, řekl ruský ministr obrany

Do Běloruska se žoldnéři přesunuli poté, co Prigožinovi údajně podle Kremlu přislíbil ochranu tamní autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko.

Běloruská opoziční představitelka Svjatlana Cichanouská v reakci na zprávu o pádu letadla s Prigožinem na palubě podle běloruského portálu Zerkalo uvedla, že „Lukašenkovým zárukám evidentně nelze věřit“. Cichanouská se Lukašenkovi postavila v posledních běloruských prezidentských volbách a podle pozorovatelských skupin v nich zvítězila, ačkoli centrální volební komise označila oficiálně za vítěze Lukašenka.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com