EU chystá nouzová opatření pro případ krachu jednání s Británií

archiv.ihned.cz

Evropská komise dnes navrhla sérii nouzových opatření pro případ krachu rozhovorů s Británií, které jsou tři týdny před koncem přechodného období stále bezvýsledné. Návrhy unijní exekutivy mají zajistit plynulost letecké a silniční dopravy či platnost dosavadních rybolovných práv. Šéfka komise Ursula von der Leyenová zdůraznila, že Evropská unie stále dává přednost uzavření dohody, musí však být připravena i na opačnou variantu.

Británie opustila evropský blok v lednu a přechodné období, kdy se stále řídí stejnými pravidly jako v době svého členství, skončí poslední den letošního roku. Pokud obě strany nepřekonají rozpory při vyjednávání během několika nejbližších dnů, aby případnou dohodu mohly do konce prosince schválit parlamenty, hrozí kromě zavedení cel a kvót i další komplikace například v dopravě.

„Jednání stále pokračují. Nicméně vzhledem k tomu, že se konec přechodné doby velmi přiblížil, není zaručeno, že i kdyby bylo dohody dosaženo, vstoupí v platnost včas,“ zdůvodnila dnes návrh nouzových opatření von der Leyenová.

K jejich přípravě v posledních dnech vyzývali komisi zástupci některých členských států, s jejichž lídry bude von der Leyenová o šancích na dohodu hovořit při dnešním summitu v Bruselu.

Autor: ČTK

  Selhání patriarchy ruské pravoslavné církve Cyrila v Ammánu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com