Ruský velvyslanec v Afghánistánu se setká s představitelem Tálibánu

iRozhlas.cz

Ruský velvyslanec v Afghánistánu se v úterý setká s koordinátorem vedení afghánského islamistického hnutí Tálibán, aby s ním pohovořil o zajištění bezpečnosti ruské diplomatické mise v zemi. Podle agentury TASS o tom dnes informoval zvláštní zmocněnec prezidenta Vladimira Putina pro Afghánistán Zamir Kabulov. Hnutí Tálibán v neděli vstoupilo do hlavního města Kábulu, prezident Ašraf Ghaní opustil zemi a západní státy evakuují své občany.

V rozhovoru s rozhlasovou stanicí Echo Moskvy zvláštní zmocněnec pro Afghánistán Kabulov uvedl, že členové Tálibánu budou zajišťovat ochranu areálu ruského velvyslanectví v Kábulu, kde nyní působí asi 100 zaměstnanců. Velvyslanec v Afghánistánu Dmitrij Žirnov upřesnil, že diplomatická mise v zemi pokračuje v práci, část zaměstnanců velvyslanectví ale bude podle ministerstva zahraničních věcí evakuována. O víkendu Moskva tvrdila, že evakuaci zatím nepovažuje za nutnou.

Mluvčí ruského velvyslanectví v Kábulu podle agentury Interfax v neděli sdělil, že Rusko je připraveno spolupracovat s afghánskou přechodnou vládou. Média předpokládají, že přechodný kabinet povedou zástupci Tálibánu. Moskva Tálibán označuje za teroristickou organizaci.

K rychlé evakuaci svých diplomatů z Afghánistánu se v posledních dnech uchýlily mnohé země. USA dnes například podle amerického ministerstva zahraničí dokončily evakuaci pracovníků kábulské ambasády na místní mezinárodní letiště. Afghánistán v noci na dnešek opustili první pracovníci německé ambasády, francouzská ministryně obrany sdělila, že první francouzská letecká evakuace by měla být hotová ještě dnes. Na letišti v Kábulu čekají na evakuaci také španělští diplomatičtí pracovníci. Do České republiky dorazilo dnes ráno první české vojenské letadlo, které z Afghánistánu přivezlo 46 Čechů a jejich spolupracovníků s rodinami.

Autor: ČTK

  Lukašenko při návštěvě běženců řekl, že k odchodu nikoho nutit nebude

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com