Úřad OSN vyřadil marihuanu ze seznamu nejtěžších drog

prima.iprima.cz

Komise pro omamné látky úřadu OSN pro drogy a kriminalitu dnes schválila vyřazení marihuany ze seznamu nejtěžších drog. Informuje o tom agentura AP. Pro vyřazení marihuany hlasovalo 27 členských zemí komise, proti 25 a jedna země se zdržela hlasování. Členem komise je i Česká republika. Jak jednotlivé země hlasovaly ale úřad OSN, který sídlí ve Vídni, neuvedl. Konopí ale zůstává drogou, jež je pod mezinárodním dohledem.

Hlasování rozhodovalo o vyřazení konopí ze Seznamu 4 Úmluvy OSN o omamných látkách. Na tomto seznamu se nacházejí nejtěžší drogy jako heroin a jiné opiáty. Další hlasování ale konopí ponechalo na Seznamu 1 úmluvy, což znamená, že konopí zůstává drogou pod dohledem mezinárodních institucí. Na tomto seznamu se nacházejí omamné látky jako kokain či metadon.

Vyřadit konopí ze seznamu nejtěžších drog doporučila v loňském roce Světová zdravotnická organizace. Ta poukázala na možné využití konopí v léčbě a také na to, že nebyly předloženy důkazy, které by nasvědčovaly, že konopí má podobně závažné dopady jako další drogy ze Seznamu 4.

Dnešní hlasování ale neumožňuje členům OSN legalizovat marihuanu v rámci systému mezinárodního dohledu, uvádí agentura AP. K legalizaci výroby a prodeje marihuany pro rekreační účely přistoupily na světě Uruguay a Kanada, mnohé další státy, a to včetně České republiky, ale držení této látky pro osobní spotřebu nepovažují za trestný čin.

Autor: ČTK

  Čečenský vůdce Kadyrov plánuje založit vlastní žoldnéřskou skupinu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com