Maďarská vláda do konce dubna prodloužila cenový strop na základní potraviny

Maďarská vláda do konce dubna prodloužila cenový strop na základní potraviny. Dnes o tom podle agentury MTI informoval ministerstvo zemědělství. Minulý týden naopak zrušila cenový limit na pohonné hmoty.

Ministerstvo uvedlo, že zastropování bude pokračovat kvůli válce na Ukrajině a kvůli inflaci „způsobené chybnými opatřeními zavedenými Bruselem“.

Zavedení cenových stropů na některé položky, jako je vepřové maso, stolní olej nebo mouka, bylo pilířem snah maďarské vlády chránit domácnosti před rostoucími životními náklady.

V listopadu inflace vystoupila na 22,5 procenta, což překonalo odhady. Její míra je v Maďarsku nejvyšší ze zemí Visegrádské čtyřky, kam dále patří Česko, Slovensko a Polsko. Cenový strop maďarská vláda už loni zavedla také u pohonných hmot, když ale začala paliva docházet, byla nucena minulý týden strop zrušit. Výsledkem byl silný růst cen.

Podle vlády maďarského konzervativního premiéra Viktora Orbána jsou příčinou inflace sankce, které Evropská unie uvalila na Rusko kvůli jeho agresi vůči Ukrajině. Orbán, který je známý svým vstřícným postojem vůči Moskvě, volá po jejich zrušení.

ČTK

  Putin nařídil zvednout dodávky plynu do Evropy. Ruská média ho oslavují jako zachránce starého kontinentu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com