Ruská ofenziva u Avdijivky pokračuje, shodují se zdroje z Ruska i Ukrajiny

Ruská ofenziva v oblasti Avdijivky pokračuje i poté, co ruské síly toto východokrajinské město v uplynulých dnech zcela ovládly. Shodují se na tom ukrajinské i ruské zdroje.

„V oblasti Avdijivky odrazila ukrajinská armáda 14 útoků okupantů u Lastočkyne,“ uvedl velitel uskupení ukrajinských sil generál Oleksandr Tarnavskyj na telegramu. Vesnice Lastočkyne leží necelé dva kilometry západně od severní části Avdijivky.

Podle něj se Rusové pokoušejí o postup také u Marjinky v Doněcké oblasti. Zopakoval také dřívější tvrzení ukrajinské armády, že ukrajinské síly odrazily mohutný útok u vesnice Robotyne v Záporožské oblasti.

Ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS dnes potvrdilo sobotní informace, že ruské síly zcela ovládly Avdijivku a postoupily v tomto úseku o 8,6 kilometru. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov uvedl, že ofenziva v tomto sektoru pokračuje a že ruské síly nedovolí Ukrajincům opevnit se na nových pozicích.

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj v sobotu sdělil, že ukrajinské jednotky se stáhly z Avdijivky v Doněcké oblasti, aby nebyly obklíčeny. Šlo o největší změnu na frontě od května 2023, kdy Rusové po dlouhých krvavých bojích dobyli Bachmut.

Avdijivka leží severně od města Doněck, které proruské síly ovládly už v roce 2014. Rusové na dobře opevněné ukrajinské pozice útočili nepřetržitě a s vysokou intenzitou od října loňského roku.

Tarnavskyj dnes rovněž uvedl, že avdijivská „obranná operace“ způsobila Rusům ztráty přes 47.000 vojáků, 364 tanků, 748 obrněných vozidel, 248 dělostřeleckých systémů a pěti letadel.

ČTK

  Průzkum: Téměř 80 procent Američanů uznává Bidena vítězem voleb

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com