Řehka: Ukrajina potřebuje zaujmout silnou obranu a zkonsolidovat zisky

Ukrajina potřebuje využít letošní rok ke konsolidaci zisků a zaujmout silnou obranu v konfliktu s Ruskem. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to dnes řekl náčelník generálního štábu Karel Řehka. Válka trvá téměř dva roky, Rusko zemi napadlo 24. února 2022. Řehka uvedl, že neočekává brzký konec konfliktu.

„Je potřeba uvažovat racionálně ve všech směrech, i v tom, co se nám nelíbí. Přemýšlet strategicky a dlouhodobě. Dnes to vidím spíš tak, že se musíme bavit o tom, jak pomůžeme Ukrajincům v roce 2024, aby oni mohli něco dělat v roce 2025 a 2026,“ uvedl Řehka.

„Ukrajinci vedli nějakou protiofenzivu. Měla nějaké vydeklarované cíle, ty se evidentně nenaplnily,“ doplnil. Rusové podle něj nyní přebírají strategickou iniciativu. Ani oni ale nejsou schopni ji přeměnit ve větší úspěchy, řekl náčelník generálního štábu. V sobotu Kyjev po měsících vyčerpávajících bojů oznámil stažení svých vojsk z Avdijivky v Doněcké oblasti. Podle Řehky to konflikt nezvrátí.

Ukrajinci by podle něj měli zkonsolidovat zisky, zaujmout silnou obranu, zabezpečit dostatečný přísun záloh, které budou schopni efektivně vycvičit a integrovat. Zároveň je podle náčelníka generálního štábu důležité budovat kapacity obranného průmyslu a hledat technologické výhody.

Ukrajina v posledních dnech podepsala s Německem nebo Británií bilaterální dohodu o bezpečnostní spolupráci. Řehka uvedl, že i Česko by v určité fázi k podobnému kroku mohlo přistoupit, jedná se ale podle něj pouze o jeho odhad.

ČTK

  Nechutná a zdraví ohrožující. Rektor píše kvůli „brutální“ kampani Vojtěchovi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com