Ukrajina: Ruské jednotky se snaží prolomit obranu Severodoněcka

Ruské jednotky se stále snaží prolomit ukrajinskou obranu Severodoněcku v Luhanské oblasti. Město a okolí ruská armáda bombarduje dělostřelectvem, uvedl generální štáb ukrajinské armády. Ten tvrdí, že ukrajinská armáda odrazila útok v obci Toškivka nedaleko Severodoněcku. Ve středu představitelé samosprávy řekli, že ukrajinské jednotky už kontrolují pouze okraj města. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bude na bitvě o Severodoněck ve velké míře záležet další osud celého Donbasu.

„Nepřítel pokračuje ve svém neúspěšném pokusu oslabit (ukrajinskou) obranu města Severodoněck,“ uvedl v ranní zprávě ukrajinský generální štáb. Podle něj se ukrajinské armádě podařilo za posledních 24 hodin odrazit řadu útoků ruských jednotek.

Pokračující boje v Severodoněcku potvrdila i ranní zpráva britského ministerstva obrany. Podle Londýna je však pravděpodobné, že se ruská armáda pokouší zvýšit své úsilí o postup na jih od města Izjum. Tam se ruská ofenzíva prakticky zastavila v dubnu díky schopnostem ukrajinských obránců. V oblasti útočí východní skupina ruské armády, kterou Moskva musela reorganizovat po těžkých ztrátách v bojích u Kyjeva. Podle Londýna je pravděpodobné, že tyto jednotky nemají plné početní stavy.

Ukrajinský prezident Zelenskyj v noci na dnešek zdůraznil, že boje o Severodoněck jsou velmi tvrdé a jedná se možná o jednu z nejtěžších bitev od začátku války. „Osud našeho Donbasu se ve velké míře rozhoduje tam (v Severodoněcku),“ upozornil Zelenskyj.

Ve středu večer ale gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj uvedl, že ukrajinská armáda kontroluje jen okraj Severodoněcku. Podle něj nebylo možné říct, že Rusko má pod kontrolou celé město, a boje tam pokračovaly

Ruská armáda pokračovala v bombardování a bojích také v Doněcké oblasti, například u města Bachmut. I v tomto případě Ukrajina tvrdí, že ruské armádě způsobila výrazné ztráty. Podle velení ukrajinské armády se Rusko snaží posílit své jednotky a v Charkovské oblasti opevňuje své obranné pozice. Ve více oblastech pak jeho vojska ostřelují ukrajinská města.

  Evropský parlament v rezoluci podpořil členství Ukrajiny v EU, po válce i v NATO

Ukrajinci tvrdí, že zničili tři nepřátelské muniční sklady v Chersonské oblasti

Ozbrojené síly Ukrajiny provedly během středy dva letecké útoky na uskupení ruských sil v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny a zasáhly tři nepřátelské muniční sklady. Při útocích bylo zabito 30 ruských vojáků a zničeno několik kusů techniky. Na facebooku to v noci na dnešek v pravidelné svodce uvedlo operační velitelství Jih ukrajinské armády.

„Nepřítel pokračuje v boji na obsazených obranných liniích. Převládající taktikou jsou dělostřelecké a minometné souboje,“ píše velení. Ukrajinská a ruská strana se střetávají také v občasných přestřelkách, Ukrajincům se daří útoky odrážet a Rusové se stahují a „nechávají za sebou mrtvé, raněné a poškozenou techniku“.

Ruské jednotky posilují také svou přítomnost v Zaporožské oblasti, kam přesunuli až 30 tanků T-62, uvedl dnes mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk. Tanky jsou rozmístěné v okolí Vasylivky, asi 35 kilometrů od Záporoží.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com