Ukrajinu musíme podpořit, a to nejen slovy. Lipavský navštíví i východ země

idnes.cz

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský příští týden navštíví na Ukrajinu. V pátek na Twitteru zveřejnil video, ve kterém mluví o své nadcházející cestě a zdůrazňuje, že Česká republika stojí na straně Ukrajiny. Ministr vyjádřil východní zemi podporu už dříve. Ve videu zmínil také situaci v Československu v roce 1968 a zdůraznil, že se země musí sama rozhodnout o tom, jestli chce patřit na Západ.

Lipavský se plánuje v Kyjevě setkat s ukrajinským prezidentem Volodomyrem Zelenskym, premiérem Denysem Šmyhalem, předsedou Nejvyšší rady Ruslanem Stefančukem a ukrajinským ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou.

Cesta českého ministra zahraničí na Ukrajinu je hlavně symbolická. „Jde o symbolický krok podpory, abychom jasně ukázali, že za Ukrajinou stojíme,“ řekl ve videu Lipavský.

Nový přístup Lipavského

Video zveřejněné na twitterovém účtě Lipavského není obvyklým způsobem ministrovy komunikace. Mluví v něm o své nadcházející cestě na Ukrajinu, které se zúčastní společně s ministry zahraničí ze Slovenska a Rakouska 7. – 8. února. Podle jeho slov ve videu vysvětluje „proč je tato návštěva důležitá“.

„Nemůžeme dovolit, aby si Moskva dál kladla nepřijatelné nároky,“ pokračoval ministr. Podle něj musí mít Ukrajina právo si sama zvolit, jestli chce patřit na Západ. Připomněl přitom situaci v Československu v roce 1968. „V roce 1968 k nám vtrhla cizí vojska a Kreml nám diktoval, jakým směrem se máme vydat.“ Lipavský zdůraznil, že země se o členství v Evropské unii i Severoatlantické alianci musí rozhodnout sama.

Munice i balíčky první pomoci

Lipavský prohlásil, že Česko musí Kyjevu pomoct nejen slovy. „Vláda posílá dodávku munice. Vojáci a civilisté se u nás budou moci léčit,“ zmiňuje na Twitteru nedávno uzavřené dohody.

Ministr při své návštěvě přiveze symbolický dárek 500 traumasetů, které slouží jako balíčky první pomoci. Na jejich přípravě se podíleli též dobrovolníci z nevládních organizací. Česká vláda na konci ledna také rozhodla o darování 4 006 kusů dělostřelecké munice ráže 152 milimetrů v hodnotě 36,6 milionu korun. Zástupci ČR a Ukrajiny tento týden uzavřeli i delší dobu chystané ujednání, které umožní v Česku léčit raněné ukrajinské vojáky.

  Kyjev terčem ruského útoku, nejsou hlášena zranění

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že rozvojovou a humanitární pomoc Ukrajině poskytuje od roku 2014, loni činila 74 milionů korun. „Naše pomoc cílí na podporu místního obyvatelstva a rozvoj kapacit veřejných institucí, včetně odezvy na východě země,“ poznamenal úřad.

Nad rámec toho Česko poskytlo 18,5 milionu na podporu rozvoje občanské společnosti, svobody médií včetně vzdělávání novinářů, rozvoje právního státu, zvýšení odolnosti ukrajinské společnosti, zlepšení životního prostředí a občanských iniciativ v regionech.

Ministři navštíví linii dotyku

Společně s ministry zahraničí sousedního Slovenska a Rakouska navštíví Lipavský město Charkov a přesunou se na linii dotyku na východě země. Jan Lipavský svou cestou potvrdí českou podporu územní jednoty a suverenity Ukrajiny a reformního procesu a euroatlantického směřování země.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com