Moldavsko si nepřeje být vydíráno Kremlem. V Kišiněvě protestovaly desítky tisíc lidí

Desítky tisíc lidí v neděli v hlavním moldavském městě Kišiněvě demonstrovaly na podporu proevropského směřování země, uvedla agentura Reuters. K demonstraci vyzvala moldavská prezidentka Maia Sanduová.

Loni v červnu EU přiznala Moldavsku status kandidátské země. Sanduová ale dlouhodobě upozorňuje na nebezpečí ze strany Ruska, které se podle ní pomocí propagandy snaží bránit sbližování Moldavska s unijním blokem. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu se navíc Moldavsko vklíněné mezi Ukrajinu a Rumunsko dostalo pod tlak spojený s růstem cen i s obavami, že by se válka mohla přenést na jeho území.

„Moldavsko si nepřeje být vydíráno Kremlem,“ řekla v neděli Sanduová demonstrantům na náměstí v centru Kišiněva. Setkání zorganizované moldavskou vládou podle policejního odhadu přilákalo 75 000 demonstrantů. Na sociálních sítích se objevily snímky náměstí zaplaveného lidmi a záběry demonstrantů s vlajkami Moldavska a Evropské unie.

„Už nechceme být na okraji Evropy,“ prohlásila také prezidentka a slibovala, že Moldavsko se stane členskou zemí EU do roku 2030.

Ke shromáždění v Kišiněvě promluvila také předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová, která uvedla, že unijní blok Moldavsko přivítá „s otevřenou náručí a s otevřeným srdcem“.

Do Kišiněva se 1. června sjedou evropští lídři na summit Evropského politického společenství (EPC) včetně vysoce postavených představitelů zemí EU i unijních institucí. Podle Sanduové bude toto setkání důležité pro Kišiněv i pro Evropu. Předchozí summit se konal loni v říjnu v Praze.

Sanduová letos v únoru obvinila Rusko, že chce v Moldavsku provést násilný převrat s využitím opozičních sil. Zdrojem napětí v moldavsko-ruských vztazích je mimo jiné Podněstří. Převážně ruskojazyčný pás území na levém břehu řeky Dněstr s několika stovkami tisíc obyvatel se odtrhl od Moldavska na počátku 90. let mimulého století v obavách ze sjednocení Moldavska s etnicky a jazykově spřízněným Rumunskem. Podněstří oficiálně žádný stát neuznává, útvar má ale podporu Moskvy, která tam rozmístila několik stovek svých vojáků.

  Přes 130.000 lidí demonstrovalo v Izraeli proti vládě Netanjahua

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com