Moskva opět plánuje klid zbraní a humanitární koridory

Rusko od středy 8:00 SEČ zastaví palbu a je připraveno v dohodě s Ukrajinou utvořit humanitární koridory vedoucí z měst Kyjev, Černihiv, Sumy, Mariupol, Charkov a dalších. S odvoláním na ruské úřady o tom dnes informovala agentura TASS. Bližší informace Moskva zašle ve středu brzy ráno ukrajinské vicepremiérce Iryně Vereščukové.

Rusko zavedení humanitárních koridorů z obléhaných měst oznámilo už v předchozích dnech, kromě dnešní evakuace města Sumy však doposud skončily neúspěchem. Bojující strany se vzájemně obviňovaly z porušování dočasného příměří.

Ukrajina odmítla využít jakékoli humanitární koridory nabízené Ruskem, které by Ukrajince vedly na ruské nebo běloruské území, odkud ruská vojska na zemi útočí. Podle Kyjeva ruské síly v rozporu s dohodou o humanitárních koridorech dál ostřelovaly ukrajinská města, a bránily tak v evakuaci jejich obyvatel.

„Ruská federace 9. března 2022 od 10:00 moskevského času (8:00 SEČ) vyhlašuje klid zbraní a je připravena poskytnout humanitární koridory,“ píše se v prohlášení podepsaném ruským generálplukovníkem Michailem Mizincevem, který vede mezirezortní koordinační štáb pro humanitární otázky.

Informace má Kyjev obdržet do středy 3:00 moskevského času (1:00 SEČ), následovat bude podle ruské strany dohoda na trasách a zahájení evakuace skrze humanitární koridory.

Podle ukrajinských představitelů dochází v některých obléhaných městech potraviny, voda a další zásoby a někteří varovali před „humanitární katastrofou“. Zřejmě nejhorší situace panuje v Mariupolu.

ČTK

  Polská státní média terčem kritiky po sebevraždě syna opoziční poslankyně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com