Turecký parlamentní výbor schválil vstup Švédska do NATO

Turecký parlamentní výbor pro zahraniční záležitosti dnes schválil vstup Švédska do Severoatlantické aliance, čímž přiblížil dosud neutrální zemi členství ve vojenském bloku, o něž usiluje od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Kdy dojde na rozhodující hlasování na plénu, zatím není známo, ale podle agentury Reuters by to mohlo být za několik týdnů a je pravděpodobné, že projde. Turecko s podporou vstupu severské země do NATO dlouhé měsíce váhalo a diktovalo si řadu podmínek.

Švédsko a Finsko požádaly o vstup do NATO loni v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Zatímco členství Finska Ankara schválila, proti švédské žádosti vznesla námitky.

Švédsko podle Turecka chrání skupiny, které Ankara považuje za teroristické. Jedná se například o některé kurdské organizace či skupiny blízké klerikovi Fethullahovi Gülenovi, kterého turecká vláda podezírá ze zosnování neúspěšného pokusu o převrat v roce 2016. Podle Ankary švédské úřady měly k těmto skupinám příliš mírný postoj. Ve snaze Turecku vyhovět Švédsko mimo jiné zpřísnilo své protiteroristické zákony.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan musí nyní přesvědčit své spojence, aby pro rozšíření aliance hlasovali, jelikož jeho Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) nemá v parlamentu většinu. Prezident by pak zákon podepsal, čímž by se uzavřel proces, který 19 měsíců frustroval některé spojence Ankary a prověřil její vazby se Západem.

Předseda zahraničního výboru tureckého parlamentu Fuat Oktay dnes podle Reuters mírnil očekávání, že by plénum mohlo švédské členství schválit podobně rychle, jako výbor. „Nemělo by to být vykládáno tak, že projde plenárním zasedáním stejně rychle,“ řekl Oktay. Podle Reuters má turecký parlament začátkem roku dvoutýdenní volno, teprve poté se může začít podnětem formálně zabývat.

Členství Švédska v NATO zatím neschválilo ani Maďarsko. Za hlavní překážku v přijetí skandinávské země do vojenské aliance a posílení alianční obrany v oblasti Baltského moře bylo ale považováno právě Turecko.

  Rusko podniklo sérii vzdušných úderů, ve Lvovské oblasti zasáhlo infrastrukturu

Rozhodnutí tureckého parlamentního výboru okamžitě přivítal švédský ministr zahraničí Tobias Billström. „Jsme rádi, že se staneme členy NATO,“ řekl švédské veřejnoprávní televizi. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg tento vývoj rovněž uvítal a prohlásil, že počítá s tím, že Turecko a Maďarsko „nyní co nejdříve dokončí ratifikaci“. „Členství Švédska posílí NATO,“ dodal.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com