Běloruská opozice se obává možné mobilizace na podporu Rusů na Ukrajině

Běloruská opozice se obává možné mobilizace v Bělorusku na podporu ruské invaze na Ukrajině. Německým médiím to podle agentury DPA řekl bývalý ministr kultury Pavel Latuška, který žije v exilu ve Varšavě a je členem exilové vlády opoziční vůdkyně Svjatlany Cichanouské.

Běloruskému autoritářskému vůdci Alexandru Lukašenkovi stačí už jen stisknout na příkaz z Kremlu tlačítko, aby mohl začít mobilizovat. Latuška uvedl s odkazem na zdroje z Minsku, že téměř všichni zaměstnanci běloruského ministerstva vnitra byli požádáni, aby odevzdali své pasy. Tyto informace pocházejí z různých měst v zemi. „To znamená, že tito lidé již nemohou opustit území Běloruska, pokud budou mobilizováni,“ vysvětlil Latuška.

Podle opozičního politika lze také pozorovat, že se ruská vojenská přítomnost v Bělorusku neustále stupňuje. Týká se to jak počtu vojáků tak vojenského vybavení. „Vojenská cvičení ruských ozbrojených sil, včetně cvičení spolupráce mezi ozbrojenými silami Ruska a Běloruska, se konají pravidelně,“ řekl Latuška.

Obavy z aktivního zapojení běloruské armády do ruské útočné války proti Ukrajině se objevují prakticky od začátku ruské invaze do sousední země na konci února 2022. Ruské ozbrojené síly využily území spojeneckého Běloruska jako výchozí bod pro útoky na Ukrajinu.

ČTK

  Von der Leyenová, Borrell a Heger jsou na Ukrajině, míří do Kyjeva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com