Putinův zoufalý krok. Pokud plán ruského prezidenta nevyjde, ‚zhroutí se‘

Rusko hodlá nařídit mobilizaci dalších 500 000 v lednu. branců, uvedl v pátek britský „Guardian“ s odvoláním na ukrajinskou vojenskou rozvědku. Zástupci ukrajinské armády jsou toho názoru, že pokud se tato „závěrečná kampaň“ ukáže být pro Kreml fiaskem, „Putin se zhroutí“.

Média: Putin plánuje naverbovat 500 000 branců

Zástupce hlavního ukrajinského ředitelství vojenské rozvědky (HUR) Vadym Skibicki řekl britským novinám, že branci budou součástí ruské ofenzívy na jaře a v létě na východě a jihu země.

The Guardian poukazuje na to, že Rusko popřelo, že by připravovalo druhou vlnu mobilizací, zatímco Putin minulý měsíc řekl, že řeči o nové mobilizaci jsou „bezpředmětné“ a dodal, že na Ukrajinu byla poslána pouze polovina z dosud mobilizovaných.

Deník také cituje ruského generála ve výslužbě a poslance Dumy Andreje Gurulova, který ve středu řekl, že neexistují „žádné důvody ani podmínky“, aby Moskva během příštích šesti měsíců vyhlásila druhou mobilizaci.

Noviny nicméně připomínají, že ruští představitelé, včetně Putina, rovněž popřeli plány na předčasný odvod, než loni v září definitivně oznámili „částečnou mobilizaci“.

Pokud Rusko znovu prohraje, Putin se zhroutí

Skibicki odhadl, že Rusko bude potřebovat zhruba dva měsíce na sestavení vojenských formací a možný úspěch na bojišti bude záviset na tom, jak dobře budou Rusové vybaveni a vycvičeni. Hodně bude také záležet, jak poznamenal, na pokračování dodávek západní munice a zbraní na Ukrajinu za účelem vybavení nových připravovaných záložních jednotek.

S odkazem na nadcházejících šest až osm měsíců, které ukrajinská armáda označila za „poslední kampaň“, odhadl, že „pokud Rusko tentokrát prohraje, Putin se zhroutí“.

Podle Skibickiho má Rusko v Bělorusku pouze jednu divizi, čítající asi 15 tisíc. personál. V únoru loňského roku jich bylo 45 000 a nepodařilo se jí dobýt Kyjev, i když Ukrajina byla špatně připravená, poznamenal. Armáda uvedla, že severní obranné pozice jsou silné a Ukrajina je připravena, ale jak poznamenal, „to se samozřejmě může změnit, pokud se Bělorusko zapojí do války“. Minsk má asi 45 000 vojáků.

  Ukrajina jako příklad pro Českou republiku v boji proti Rusku a jeho vlivu

Druhá vlna mobilizace odstartuje na konci února

Na rozdíl od oficiální linie mnoho ruských proválečných nacionalistických bloggerů, kteří v posledních měsících získali vliv, prohlásilo, že Kremlu nezbývá nic jiného, ​​než brzy vyhlásit novou mobilizaci.

Jedním z nich je Igor Strelkov, ruský ultranacionalistický komentátor a bývalý zpravodajský důstojník, který řekl: „Bude druhá vlna mobilizací. Budeme nuceni provést druhou vlnu a možná i třetí vlnu. Vyhrát na Ukrajině budeme potřebovat dalších nejméně půl milionu vojáků.“

Strelkov navrhl, že druhá vlna mobilizace se uskuteční koncem února, v den výročí začátku války.

Autor: Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com