Nový velitel vojenské akademie Rebilas převzal ve Vyškově funkci

Brigádní generál Ladislav Rebilas dnes na slavnostním nástupu ve vyškovských Dědicích převzal funkci velitele Vojenské akademie Vyškov. V budoucnu by rád sdílel zkušenosti i s profesionály z Ukrajiny, řekl dnes ČTK. Rebilas naposledy zastával funkci ředitele Ředitelství speciálních sil ministerstva obrany. Funkci velitele vojenské akademie převzal po brigádním generálovi Radku Hasalovi, který se stal novým inspektorem české armády.

Šestačtyřicetiletý Rebilas vystudoval v 90. letech minulého století Vysokou vojenskou školu pozemního vojska Vyškov, průzkumný obor. Po dokončení působil u speciálních sil, a to až po dosavadní funkci ředitele Ředitelství speciálních sil ministerstva obrany. Do hodnosti brigádního generála byl jmenován loni v květnu. V průběhu své vojenské služby působil i v zahraničí, ať už na pracovišti v Monsu – Belgii či v zahraničních misích v Kosovu a Afghánistánu.

Rebilas ČTK řekl, že nejen vojenská akademie, ale i celá armáda potřebuje dost zásadních změn, které jsou urgentní. Z dlouhodobého hlediska jde podle něj o celkovou změnu přístupu, kdy akademie se dosud soustředila především na výcvik a podceňována mohla být výchova nových kadetů. Uvedl, že změn chce dosáhnout výběrem a přípravou personálu, kdy chce přitáhnout lidi s co nejčerstvější praxí. Soustředit se chce i na rozvoj mezinárodní spolupráce. Uvedl, že vojenská akademie už má nějaká zahraniční partnerství, za své si ale chce vzít rozvoj partnerství především se státy v regionu, například s Poláky, a také s Ukrajinou. To v momentě, kdy bude situace stabilnější.

„Umím si představit partnerství vzdělávacích institucí, výměnu zkušeností, výměnu lektorského sboru. Věřím, že máme co nabídnout a nepochybně Ukrajina bude ta, která dokáže nabídnout zase spoustu věcí nám. Protože jednou z poptávek, která dneska je, je nepochybně i sdílení zkušeností, které z toho konfliktu získávají,“ uvedl Rebilas.

Předchozí velitel akademie Radek Hasala převzal funkci velitele Vojenské akademie Vyškov v polovině července 2018. Do akademie se tehdy vrátil po deseti letech, dříve v ní působil jako zástupce velitele.

  Průšvih přijde dřív než v září, varuje Prymula. Aktuální čísla neříkají vše

Areál Velitelství výcviku – Vojenské akademie leží v Dědicích na severozápadě města. Akademie kromě základního výcviku vojáků zodpovídá i za přípravu na zahraniční mise. V areálu jsou různé trenažéry a simulátory.

Vojenský výcvikový prostor Dědice vznikl v polovině 30. let minulého století. Původně byl v tamějších kasárnách dislokován pluk útočné vozby, od roku 1937 bylo ve Vyškově také učiliště. Významným centrem vojenské přípravy a vzdělávání zůstal Vyškov dodnes.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com