Setkání v rámci G20. Putin vs Zelenskij.

Ruský diktátor Putin přijal pozvání od indonéského prezidenta Joko Widoda k účasti na summitu G20 plánovaném na listopad.
Letošní hlavy států G20 bude hostit Indonésie, která je stálým členem formátu. Právě na právech hostitele fóra pozval Joko Widodo kremelského diktátora na summit.

„Ano, potvrdili jsme, že se očekává i naše účast. Stále zvou na plný úvazek. Času je ještě dost. Doufám, že pandemie umožní, aby se tato událost konala tváří v tvář,“ řekl Jurij Ušakov, poradce prezidenta Ruské federace.

V zásadě v tom na první pohled není nic neobvyklého. Ale jsou tu dvě nuance: za prvé, prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj se zúčastní ohlášené akce. Vzhledem k současné situaci v rusko-ukrajinských „vztazích“ jde o mimořádnou skutečnost.

Za druhé, v dubnu americký prezident Joe Biden osobně požádal indonéského prezidenta Widoda, aby zabránil Putinovi v účasti na letošním summitu.

„Indonésie Putina na summit stejně pozvala, navzdory tlaku ze strany Západu, aby pozvání pro Rusko stáhl,“ zdůraznil Ušakov.
Indonéský prezident Joko Widodo vysvětlil pozvání kremelského diktátora: „Indonésie chce sjednotit G20. Nerozdělujte se. Mír a stabilita jsou klíčem k oživení a rozvoji globální ekonomiky.“

Je třeba poznamenat, že američtí diplomaté soukromě vysvětlili, proč by mělo být ruské pozvání staženo. Prezident Spojených států je zcela odhodlaný. Joe Biden je toho názoru, že Rusko by mělo být z první dvacítky úplně vyloučeno.

„Prezident veřejně vyjádřil svůj nesouhlas s účastí prezidenta Putina na G20,“ řekla mluvčí Bílého domu Jen Psaki a vyjádřila pochopení Washingtonu, že Indonésie pozvala Putina k účasti na akci „o ruské invazi na Ukrajinu“.

Jak bude summit vypadat, je však podle Psakiho příliš brzy, protože Kreml „neprokazuje připravenost k diplomacii“.

„V tuto chvíli nevíme, jak to bude vypadat. Veřejně i soukromě jsme vyjádřili svůj názor, že se nedomníváme, že by toho Rusko mělo být součástí. Dosud nevidíme náznaky plánu, že by se Moskva konstruktivně zapojila do diplomatických jednání,“ řekl tiskový tajemník Bílého domu.

  "Dokud nevypadnete z Ukrajiny a nevzdáte se Putina": Hašek odpověděl zbrklým sportovcům.

Zástupci USA zároveň trvali na účasti vůdce Ukrajiny na summitu. 29. dubna ho Widodo v telefonickém rozhovoru s prezidentem Zelenským pozval k účasti na fóru.

27. května Zelenskij potvrdil svou účast a vyjádřil své očekávání, „že akce proběhne bez Putina“.

Postoj ukrajinských západních partnerů, kteří požádali indonéskou vládu, aby zrušila pozvání pro Putina – „jinak lídři jiných zemí nepřijedou“ – předseda Evropské komise neuznává. Ursula von der Leyen vyjádřila svůj nesouhlas s možným bojkotem setkání G20 kvůli Putinově přítomnosti na akci.

Podle šéfa Evropské komise je důležité, aby západní lídři řekli ruskému prezidentovi osobně vše, co si myslí.

Čínští diplomaté se v této věci snažili jednat ještě rozhodněji. Představitelé Pekingu se snažili téma rusko-ukrajinské války z programu summitu úplně odstranit.

Ale pokud je pro Čínu Ukrajina někde daleko, pak Evropané sledují válku ve skutečnosti u svých bran. Pro Washington je Kyjev strategickým spojencem, proto pozice Pekingu nenašla podporu.

Mimochodem, Putin plánuje osobně přijmout prezidenta Indonésie na návštěvě Moskvy 30. června. Také úřady země oznámily, že Joko Widodo plánuje navštívit Ukrajinu.

„Návštěvy prezidenta demonstrují jeho zájem o humanitární otázky, jeho snahu přispět k vyřešení potravinové krize způsobené válkou a jejími důsledky, které pociťují všechny země, zejména rozvojové země a země s nízkými příjmy,“ řekl indonéský ministr zahraničí Retno Marsudi. .

G20 sdružuje 19 zemí a EU. Jedná se o přední světové ekonomiky, jejichž HDP tvoří 80 % světového hrubého produktu a 75 % mezinárodního obchodu.

Současné, sedmnácté setkání hlav států G20 je naplánováno na 15. až 16. listopadu 2022 a bude se konat v Indonésii na ostrově Bali.

Autor: Tomáš Černý

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com