Evropa v plamenech

24. února se svět změnil. Ruská federace oficiálně napadla Ukrajinu a zahájila rozsáhlou válku proti „bratrskému“ ukrajinskému lidu.

Pátý den války. Putin počítal s blitzkriegem, ale přepočítal se, blitzkrieg nevyšel.

Nyní je hlavní spojenec Kremlu Lukašenko připraven vstoupit do války. Se všemi ujištěními běloruského podvodníka, že nebyl zapojen do invaze, byly již první den války z území Běloruska odpáleny rakety, vzlétla letadla a byla provedena pozemní invaze.

27. února z území Běloruské republiky odpálil letoun Tu-22 řízenou střelu na hlavní město Ukrajiny.

Lukašenko ujišťuje, že běloruští vojáci se „žádné neúčastní“ ruské „vojenské kampaně“ na Ukrajině, ale nevylučuje, že by se to mohlo změnit, pokud by Putin potřeboval pomoc Minsku.

Odborníci upozorňují, že Bělorusko se každopádně již stalo součástí ruské vojenské kampaně, opoziční vůdci Lukašenka obviňují z velezrady.

Bez ohledu na to, jak se běloruský podvodník snaží zprostit odpovědnosti popřením účasti ve válce, přibývá potvrzení účasti Běloruska.

Na sociálních sítích se množí video zachycující kolonu tanků a vojenských kamionů pohybujících se směrem na Pripjať (jih Běloruska) a další četné důkazy, že ruská armáda bojovala z území Běloruska.

Jedno z videí ukazuje vojenské vrtulníky startující poblíž hranic s Ukrajinou, zatímco další ukazuje kolony vojenské techniky pohybující se po silnici z Gomelu do Svetlogorsku.

Sociální sítě také pravidelně dostávají zprávy o neplánovaných hovorech Bělorusů do vojenského úřadu pro registraci a zařazení.

Přes Bělorusko ruské jednotky vstoupily do zóny jaderné elektrárny Černobyl.

24. února ohlásila pohraniční služba Ukrajiny útok ruských jednotek, které podporuje Bělorusko. Alexandr Lukašenko v reakci uvedl, že běloruská armáda se neúčastnila vojenské operace Kremlu, a označil ukrajinské úřady za darebáky.

„Znovu říkám: naše jednotky tam nejsou.“ Ale pokud to bude nutné, pokud to bude nutné pro Bělorusko a Rusko, udělají to,“ zdůraznil Lukašenko.

  Nejprve Gruzie, poté Ukrajina a nakonec Polsko. Ledoborec Putinových šílených plánů

Vůdkyně opozice Světlana Tichanovskaja vydala prohlášení, v němž obvinila Lukašenka z účasti na „zrádném aktu agrese“, a dodala, že režim sdílí plnou odpovědnost za ruské činy.

Podle průzkumu provedeného v Bělorusku Královským institutem pro mezinárodní záležitosti Chatham House považuje 79 % respondentů možnou smrt běloruských vojáků ve válce mezi Ruskem a Ukrajinou za nepřijatelnou s tím, že Bělorusko by mělo v rusko-ukrajinském konfliktu zůstat neutrální.

Bělorusko se už ale postavilo za červenou čáru. Odborníci se shodují, že Lukašenkův režim se již stal součástí ruské vojenské operace, přestože to úřady stále popírají.

„Dochází k porušování mezinárodních závazků Běloruska, například vůči Ukrajině, a samotného ústavního prostředku,“ Arkady Moshes, ředitel výzkumného programu pro východní sousedství EU a Ruska ve Finském institutu mezinárodních vztahů, řekl BBC. – Otázkou nyní je, zda budou běloruské ozbrojené síly použity k agresi. K dnešnímu dni se Bělorusko již postavilo za červenou čáru. Pokud budou použity ozbrojené síly, pak to překročí a přijde bod, odkud není návratu.“

Bělorusové a Ukrajinci proti sobě nikdy v historii nebojovali. Jsou to bratrské národy a nemůžeme proti sobě bojovat. Pokud bude toto rozhodnutí učiněno a realizováno, bude to v rukou Putina a Lukašenka další tragédie historických rozměrů,“ říkají střízlivě uvažující Bělorusové.

A dále. Samozvaný prezident Lukašenko uspořádal referendum. Mimo jiné mu podle samotného podvodníka dá možnost neomezeně vládnout Bělorusku a v módě bude umisťovat na území republiky ruské jaderné zbraně.

To je to, co Lukašenko chce. Ale chtějí to obyvatelé Běloruska? Řekne své slovo, nebo se jako většina Rusů stanou tichými spoluviníky zločinu svého vůdce.

V Bělorusku už začínají protiválečná minishromáždění.

V roce 1945 Moskva spolu se svými spojenci ukončila nejstrašnější válku lidstva – druhou světovou.

Zdálo se, že když v té válce zaplatili neuvěřitelně vysokou cenu, měli by si Rusové, jako nikdo jiný, být vědomi ceny míru.

  Bude konec kauzy Vrbětice? 

Ale o 77 let později Putinův režim zahájil novou válku, díky níž se miliony Rusů staly spoluviníky jejich strašného zločinu.

Každý den se noví a noví známí a nepříliš občané Ruska staví proti válce, omlouvají se za svou moc a požadují urychlení války.

Ale většina obyvatel Ruské federace mlčí. A to znamená, že ospravedlňují činy svého prezidenta. Svým mlčením určují své postavení, souhlas s trestným činem, respektive – spoluúčast na něm.

Mlčí, jako mlčeli Němci ve 30. až 40. letech minulého století, zatímco nacisté se pod krásnými logy chopili moci a páchali zvěrstva.

Kdysi byl celý svět ohromen tím, že vysoce kulturní národ, snad nejkulturnější a nejvzdělanější lidé v Evropě, zničili miliony lidí.

Nikdo nemohl uvěřit, že by potomci Goetha, Schillera, Heineho, Beethovena, Nietzscheho spalovali lidi v plynových komorách, ničili vesnice, města, země na popel, čímž by zpochybňovali samotné právo člověka na existenci.

Nyní, úplně stejným způsobem, potomci Puškina, Tolstého, Repina, Ajvazovského, Čajkovského, Dostojevského vytvářejí hrůzy na ukrajinské půdě.

Dnes je Ukrajina v plamenech. Putin spěchá do Kyjeva. Ruský svět je roztrhán dále do EU. Ukrajina se brání, brání Evropu jak geograficky, tak hodnotově, brání hlavní postuláty – právo, důstojnost, dobro.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com