MZV vyzvalo Čechy k návratu z Ruska a Běloruska

idnes.cz

Ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany v Rusku a Bělorusku, aby se kvůli aktuální situaci vrátili zpět do České republiky. Na dnešní tiskové konferenci po jednání krizového štábu ministerstva zahraničí to řekl ministr Jan Lipavský (Piráti).

Bližší informace zveřejní ministerstvo na svých webových stránkách a rozešle je též skrze cestovatelský systém Drozd.

Český velvyslanec na Ukrajině Radek Matula se vrátil se svým týmem do ČR. Úspěšně byl evakuován také generální konzulát ve Lvově, řekl Lipavský. Matula, který se dnes zúčastnil zasedání krizového štábu i tiskové konference, chce věřit tomu, že se bude moci s týmem do Kyjeva brzy vrátit. S ministerstvem bude diskutovat o variantách pokrytí české přítomnosti v zemi.

Do Česka se Matula vrátil dnes nad ránem po 76 hodinové cestě z Kyjeva přes Rumunsko, Maďarsko a Slovensko společně s dalšími 40 lidmi. Ačkoli se různé ambasády snažily koordinovat přítomnost na Ukrajině a záležitosti týkající se evakuačních plánů, v nejkritičtější situaci už to nebylo možné. „Některé ambasády promeškaly správný okamžik pro odjezd a zjistily, že jsou v situaci, kdy je lépe přečkat někde v úkrytu,“ uvedl diplomat. Situace na cestách a hraničních přechodech byla čím dál víc komplikovaná.

K potenciálním jednáním mezi Ruskem a Ukrajinou řekl, že by bylo dobré, kdyby vedla především k zastavení agrese a ke konci bombardování civilních objektů včetně školek. Matula si nemyslí, že by hned první jednání přineslo konkrétní výsledek. „Pokud by výsledkem jednání bylo zastavení nebo přerušení bojů a příslib, že budou další kola, pak by to byla výhra,“ dodal.

Lipavský ocenil velké odhodlání Čechů pomáhat Ukrajincům. „Ukrajina v tuto chvíli především žádá pomoc finanční,“ řekl ministr. Odkázal na účty různých neziskových organizací či ukrajinského velvyslanectví v Praze, pokud chtějí lidé přispět.

  Odborník: Kvůli britské mutaci je třeba šestý stupeň PES

Co se týče cest automobilem k ukrajinským hranicím, ministr doporučil spíše domluvit se zcela konkrétně s organizací, která na místě již působí. „Snažíme se zabránit tomu, aby i na straně EU nastal na hranicích chaos,“ řekl Lipavský.

Vnímá, že ve společnosti je i napjatá nálada. „V každém z nás ruská agrese vůči Ukrajině nějakým způsobem rezonuje a vyvolává velice silné emoce. Přesto bych chtěl velmi poprosit, aby naše emoce nesměřovaly vůči našim občanům z jiných zemí a hlavně z Ruska. Jde o válku Vladimira Putina, nejde o válku Rusů,“ poznamenal šéf české diplomacie. Ocenil odvahu těch, kteří v Rusku proti válce i přes hrozbu perzekucí a trestů demonstrují.

Německo a další evropské země nedoporučují cestovat do Ruska

Německo dnes doporučilo svým občanům necestovat do Ruska a varovalo před cestami do jihoruských oblastí u hranic s Ukrajinou, kam ruská armáda podnikla invazi. Oznámilo to německé ministerstvo zahraničí. Návštěvu Ruska nedoporučují ani Švédsko s Estonskem.

„Letecká doprava mezi Ruskem a evropskými zeměmi čelí kvůli vzájemné uzavírce vzdušného prostoru a pozastavení leteckého provozu aerolinkami stále větším omezením. Od neděle 27. února platí zákaz vstupu ruských letadel do německého vzdušného prostoru,“ uvedlo německé ministerstvo zahraničí v doporučení necestovat do Ruské federace.

Německo rovněž varovalo své občany, že použití neruských platebních karet je v Rusku nyní velice omezené a že v ruském pohraničí s Ukrajinou platí mimořádný stav, což může mít dopad na veřejný život.

Agentura Reuters mezitím informovala, že také Estonsko vyzvalo své občany, aby přehodnotili návštěvu Ruska a aby zvážili návrat do vlasti. Estonsko rovněž nedoporučuje cestovat do ruských a běloruských regionů hraničících s Ukrajinou. Švédské ministerstvo zahraničí také doporučuje občanům této skandinávské země zvážit, zda je za nynější situace nutné do Ruska cestovat.

  Situace na železnici a dodávkách proudu se po větru uklidňuje, foukat bude znovu

Lipavský: Putinův rozkaz pro jaderné síly je agresivní rétorikou

Rozkaz ruského prezidenta Vladimira Putina uvést do stavu pohotovosti ruské jaderné síly je podle Lipavského agresivní rétorikou, jde o velmi nebezpečné chování. Nejsou informace o tom, že by hrozilo České republice bezprostřední nebezpečí.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) označila výrok Putina za bezprecedentní výhrůžku. NATO i Evropská unie podle ní přijímají doporučení v této oblasti. „Nemůžeme to nechat bez povšimnutí,“ poznamenala.

Za nebezpečnou rétoriku a nepřijatelnou eskalaci stávající války na Ukrajině označili Putinův rozkaz generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a velvyslankyně USA při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová poznamenala, že Putinův krok dobře zapadá do známé metody Moskvy, která uměle vytváří hrozby, aby ospravedlnila svou agresi.

„Tento výrok ze strany Vladimira Putina je agresivní rétorika. Je to velmi nebezpečné chování,“ řekl Lipavský. Rusko podle něj jednostranně a bezdůvodně zaútočilo na Ukrajinu, a teď ještě navíc vyhrožuje Evropě jadernými zbraněmi. „To považuji za naprosto nepřijatelné. Zároveň nemáme informace o tom, že by nějakým způsobem naší zemi hrozilo nějaké bezprostřední nebezpečí,“ dodal šéf české diplomacie.

V součinnosti se Spojenými státy a Británií je Česko připraveno uvalit na Rusko další tvrdší finanční a hospodářské sankce, řekl Lipavský. O věci budou jednat šéfové diplomacií zemí Evropské unie od 18:00 on-line.

Česko bude dále postupovat jednotně se spojenci. „V součinnosti se Spojenými státy, Spojeným královstvím a dalšími partnery. S nimi jsme připraveni, a už jsme tak v minulosti učinili, uvalit na Rusko sankce,“ poznamenal ministr. Postihy podle něj budou tvrdší.

Jednání ministrů zahraničí EU je svoláno k potvrzení nového balíku sankcí, například jde o odpojení Ruska od globálního systému SWIFT, který je klíčový pro mezinárodní finanční transakce. „Zároveň budu dále prezentovat český postoj. Jasný, razantní, čitelný postup EU vůči Ruské federaci,“ řekl Lipavský. Česko může spojencům do určité míry ukázat směr například uzavřením leteckého prostoru aerolinkám z Ruska nebo řešením diplomatické přítomnosti na Ukrajině.

  Pět tanků měsíčně. Zbrojovka z Olomoucka investuje do modernizace techniky pro ukrajinskou armádu

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com