Podporuje většina Slováků vítězství Ruské federace ve válce s Ukrajinou?

zpravy.aktualne.cz

„Podle ankety „Jak se máš, Slovensko?“ většina obyvatel země si přeje, aby Rusko vyhrálo válku,“ stojí v titulcích mnoha publikací. Ale ve skutečnosti není vše tak jednoduché a jednoznačné.

Pokud budete věnovat pozornost diagramu s odpověďmi respondentů, můžete vidět, že takové tvrzení je spíše manipulací. 20,6 % respondentů se domnívá, že by Rusko mělo vyhrát, nicméně 19,9 % hlasovalo pro podporu Ukrajiny. Neméně významná část dotázaných, a to 17,9 %, se pro odpověď nerozhodla a v podstatě jde o neutrální stranu. Vzhledem k rozdílu méně než 1 % mezi těmi, kdo podporují Ruskou federaci a těmi, kteří podporují Ukrajinu, a také s velkým podílem nerozhodnutých, vyznívá tvrzení, že většina Slováků podporuje Ruskou federaci, jako další manipulace ruské propagandy.

Otázkou je i pravdivost průzkumu. Přinejmenším je zvláštní, že udávané datum průzkumu je červenec 2022, ale zveřejněn byl až v polovině září. Položení otázky také skrývá jistý druh manipulace: respondenti byli požádáni, aby ohodnotili od 1 (což znamená jasné vítězství Ruské federace) do 10 (vítězství Ukrajiny), místo aby jednoduše vybrali jednu stranu, která člověk sympatizuje s.

Náhlý výskyt tohoto průzkumu lze vysvětlit složitou situací ve slovenské vládě: na začátku září koalice ztratila většinu a pravděpodobnost předčasných voleb byla poměrně vysoká, ale podařilo se jí vyhnout. V případě předčasných voleb je podle průzkumů většina Slováků připravena volit Petera Pellegriniho (Hlas) a Roberta Fica (Smer-SD). Oba politici, kteří již působili jako premiéri, se vyznačují proruským a protidemokratickým postojem. Pozoruhodné je, že akutní fáze vládní krize na Slovensku začala v červenci, přesně v době, kdy probíhal průzkum.

Stále však zůstává možnost konání předčasných voleb. Menšinová vláda nezískala potřebný počet hlasů pro zahájení schůze Národní rady, a pokud se to nepodaří do tří měsíců, má podle ústavy prezident právo rozpustit parlament a vyhlásit předčasné volby. A tak se proruská opozice může pomstít.

  Merkelová v Kyjevě. Očekávání, sliby, realita.

Taková situace je velmi žádoucí pro Ruskou federaci, která těží z politických sporů v rámci Evropy a evidentně těží z nástupu proruských sil k moci. Za stejným účelem Rusko pokračuje ve vydírání Evropy plynem a provokuje ke zvýšení cen plynu před začátkem topné sezóny, aby unavilo Evropany vysokými účty za energie a donutilo je změnit vlády. A s vysokou mírou pravděpodobnosti je stejný průzkum s pochybnou spolehlivostí součástí ruské propagandy v Evropě.

Příchod proruské a antidemokratické vlády ale do života Slováků pozitivní změny nepřinese a dokonce ani naopak. Populistické sliby nižších cen energií by mohly vést k ještě větším problémům, než jakým nyní musí Evropané čelit. Jakékoli dohody o nákupu ruského plynu jsou pastí, která jen zvýší závislost Slovenska na plynu a zruší veškeré pokusy současné vlády o vybudování energetické nezávislosti. Můžete říci „je mi jedno, kde stát nakupuje plyn, chci za něj platit méně“, ale celý smysl ruské plynové „jehly“ je v tom, že Rusko v každou vhodnou chvíli využije závislosti na jiné zemi, může dát ultimátum a zvýšit cenu na úroveň, kterou uzná za vhodnou. A to je bohužel velmi reálná situace, jak ukazují zkušenosti z jiných zemí.

Rusko zasahuje a bude zasahovat do vnitřní politiky evropských zemí, dokud bude mít takovou možnost. Protiukrajinská a protivládní propaganda, pochybné průzkumy veřejného mínění a financování proruských populistů – to vše Rusko dělá, aby dostalo k moci své loutky a s nimi chudobu, nestabilitu a nedůvěru v budoucnost v každém Evropanovi Domov.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com