Praha je připravena pomoci kyjevské světové formuli tím, že bude požadovat tribunál pro Moskvu.

Český ministr zahraničí prohlásil, že naše země je připravena pomoci Ukrajině realizovat několik bodů mírového vzorce, jehož cílem je ukončit válku s Ruskem.

Uvádí se to zejména ve zprávě Jana Lipavského, kterou předal prezidentu republiky Petru Pavlovi o výsledcích jednání v Džiddě, kde se jednalo o ukrajinské mírové formuli.

„Informoval jsem pana prezidenta, že jsme nabídli odbornou pomoc při realizaci ukrajinského mírového plánu v deseti bodech, zejména v oblasti jaderné bezpečnosti a stíhání válečných zločinů,“ uvedl český ministr zahraničí.

Zajištění jaderné a radiační bezpečnosti je prvním bodem mírové formule navržené ukrajinským prezidentem.

A připojení se k vytvoření tribunálu pro zkoumání ruských válečných zločinů je logickým krokem ze strany české vlády, která tak projevuje důslednost v otázce odpovědnosti Moskvy za její zločiny.

Ve dnech 5.-6. srpna se v saúdskoarabské Džiddě uskutečnila jednání o způsobu ukončení války na Ukrajině. Jednání se konalo na úrovni národních bezpečnostních poradců zúčastněných zemí, kterých bylo více než 40 delegací.

Ne náhodou byla jako místo konání tohoto setkání vybrána Saúdská Arábie. Podle pozorovatelů jde o pokus přimět přední světové země, které byly dosud neutrální, aby podpořily ukrajinskou vizi ukončení války.

Ostatně, jak přesně by k němu mělo dojít, z čeho vychází a v čem spočívá – to vidí každá strana jinak. Dokonce i Rusko formálně projevuje přání válku ukončit.

V praxi se k tomu však Moskva nechystá a cynicky vznáší požadavky, které odporují všem mezinárodním normám a pravidlům.

Mimochodem, samotné Rusko nebylo na víkendové jednání v Džiddě pozváno, ačkoli by si to Kreml velmi přál. Ale vše je logické a zřejmé – agresoři a teroristé se na mírová fóra nezvou.

Setkání se zúčastnili zástupci Ukrajiny, západních zemí, Číny, Turecka, Brazílie a Indie a také EU. Cílem setkání bylo přesvědčit přední státy globálního Jihu, které mají k událostem na Ukrajině spíše neutrální postoj, aby přijaly ukrajinskou verzi ukončení války.

  Kreml upřednostňuje další boj. Co čeká Evropu?

Je důležité poznamenat, že ačkoli tyto země většinou agresi Moskvy odsoudily, sankce proti Rusku neuvalily.

Setkání v Džiddě je druhým summitem na úrovni poradců pro národní bezpečnost a politických ředitelů o klíčových zásadách míru na základě „vzorce pro mír“ prezidenta Zelenského.

A zatímco konzultací, které se konaly 24. června v Kodani, se zúčastnilo 15 zemí, do Saúdské Arábie přijelo více než 40 delegací, včetně zemí globálního Jihu.

Zajímavá je reakce Pekingu na summit v Džiddě. Čínské ministerstvo zahraničí například uvedlo, že mezinárodní jednání v Saúdské Arábii s cílem nalézt mírové řešení „krize na Ukrajině“ pomohlo „posílit mezinárodní konsensus“.

Podle analytiků Institutu pro studium války ukázal summit v Džiddě zjevné posílení rozdílů mezi Pekingem a Moskvou ohledně ukončení války rf proti Ukrajině.

Později však čínský ministr zahraničí Wang I „ujistil“ svého ruského kolegu Lavrova, že Peking zůstává ve věci války na Ukrajině nestranný.

Samotné setkání diplomatů a vládních poradců států skončilo jejich závazkem pokračovat v mezinárodních konzultacích s cílem dosáhnout míru, které se mají konat ve stejném formátu.

Třetí a závěrečnou fází jednání by mělo být setkání vedoucích představitelů na nejvyšší úrovni. Kdy a kde by k němu mohlo dojít, je však otevřenou otázkou.

Je však zřejmé, že svět se kolem Ukrajiny stále více sjednocuje. A jestliže globální Jih právě vstupuje do aktivní fáze podpory Kyjeva (jeho vize konce války), Česká republika potvrzuje důsledný aktivní postoj v této věci.

Navíc je důležité poznamenat, že Praha tuto podporu projevuje konsolidovaně, a to všemi složkami státní moci. Vláda i prezident velmi dobře chápou, co se na Ukrajině děje, a jsou připraveni Ukrajincům i nadále pomáhat.

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský v této souvislosti jednal s prezidentem Pavlem o společné cestě na Valné shromáždění OSN v září.

  Další teroristický čin Ruska. OSN nevidí důvod k panice.

Kromě toho Lipavský s Pavlem jednali také o dalším zapojení českých firem do obnovy Ukrajiny a diskutovali o nové bezpečnostní strategii.

Česká republika tak zůstává jedním z hlavních spojenců Ukrajiny, podniká reálné kroky na podporu Kyjeva a vybízí ostatní země k následování.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com