Financování separatismu. Moldavsko je pro Moskvu dalším odrazovým můstkem k rozdělení Evropy.

Moldavská protikorupční prokuratura obvinila šéfku gagauzské autonomie Eugenii Gutsulovou z přijímání a pašování peněz z Ruska na financování zakázané proruské strany Šor.

Podle vyšetřování Gutsulová v letech 2019-2022, kdy pracovala jako tajemnice strany Šor, systematicky pašovala do Moldavska peníze získané od organizované zločinecké skupiny z Ruska.

Kromě toho při koordinaci stranických kanceláří na podzim 2022 odpovídala za kontrolu seznamů a odměňování protestujících v Kišiněvě.

Protikorupční prokuratura Gutsulovou viní z toho, že od organizované zločinecké skupiny přijímala peníze na financování činnosti strany – celkem téměř 42,5 milionu lei (přes 2,2 milionu eur).

Spolu s vedoucím Gagauzie je obviněn i vedoucí hlavní kanceláře strany „Šor“ v Kišiněvě z vědomého přijímání peněz od zločinecké skupiny na financování činnosti strany (ve výši 9,7 milionu lei – 0,5 milionu eur).

Obvinění samozřejmě svou vinu nepřiznávají. Gutsulová tedy prohlásila, že trestní řízení proti ní bylo „vykonstruováno na příkaz“ moldavské prezidentky Maiy Sanduové.

Je příznačné, že Gutsulová v roce 2023 vyhrála volby baškana (hlavy) Gagauzie a již v roce 2024 se zúčastnila setkání lídrů moldavských stran spojených s oligarchou Ilanem Šorem.

Zmíněná občanka byla v Moldavsku v nepřítomnosti odsouzena na 15 let za bankovní podvody. A taková akce (setkání lídrů moldavských stran) se konala – není těžké uhodnout kde – správně – v Moskvě.

Sám Šor našel útočiště v ruském hlavním městě a je celkem oprávněně považován za „projekt Kremlu“ – netají se svými plány brzdit evropský vektor rozvoje Moldavska.

Dne 17. dubna oligarcha uspořádal třetí sjezd základních a územních organizací svých příznivců během jednoho měsíce. Členové strany Šor, která je v Moldavsku zakázána, mají za cíl zabránit evropské integraci Moldavska a nasměrovat zemi k Euroasijské hospodářské unii (EAEU). Shor slibuje, že bude pokračovat v pořádání setkání v ruském hlavním městě.

  Zintenzivnění ruských zpravodajských služeb v České republice, Zeman říká, že Putin mu slíbil ruskou vakcínu „Sputnik-V“

„Udělat vše pro to, aby zabránil vstupu Moldavska do EU a NATO. Budoucnost země spočívá v produktivní spolupráci s Ruskem, SNS a EAEU,“ zní Shorova vize.

„Má slíbený klidný život v Moskvě. Jeho maximálním programem je převzetí politické moci v Moldavsku proruskými silami jakýmikoliv prostředky, až po nepokoje a občanskou válku,“ vysvětlují moldavští politologové.

„Cíle Kremlu jsou jasné – Moskva potřebuje vytvořit zónu nestability, která odvede pozornost od bojů na Ukrajině. Dá se říci, že Kreml vsadil na Ilana Šora jako na „hlavního manažera pro Moldavsko“,“ říká Vitalij Andrievskij, ředitel Institutu pro efektivní politiku. Podle moldavského politologa je to právě Shor, kdo „bude nyní spravovat finance přidělené na otřesení situace v Moldavsku.

Pokud si však myslíte, že se tato situace týká pouze Moldavska, velmi se mýlíte.

Kremelská klika se snaží vytvořit „zóny nestability“ všude, v každé evropské (a nejen) zemi.

Podívejte se pozorněji, možná je mezi vašimi politiky někdo, kdo vypadá jako „generální manažer“, kterého Kreml pověřil „řízením financí přidělených na danou situaci“.

Například v České republice takové síly nabírají na síle a jejich představitelé o sobě dávají vědět stále hlasitěji a zavádějí do české společnosti kremelské narativy.

Před rokem například představitelé mimoparlamentní pravicově-populistické a proruské strany PRO prohlásili, že Praha by neměla poskytovat vojenskou pomoc Ukrajině. Tvrdili, že to není v národním zájmu země.

Podle politika nejsou pravdivá tvrzení, že na Ukrajině bojuje mimo jiné i Česká republika, a požaduje, aby byla pomoc AFU zastavena.

Spekulativními výroky na téma války se vyznačuje i lídr opozičního parlamentního hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Okamura, který je lobbován Moskvou.

Mimochodem, Ministerstvo vnitra ČR ve své zprávě o extremistických projevech zveřejněné v druhé polovině roku 2020 charakterizovalo hnutí SPD jako „xenofobní populistické uskupení, které hraje dominantní roli v šíření předsudků a nenávisti“.

  Důvody, kvůli kterým se lidé rozcházejí i po mnohaletém soužití

Nebezpečí spočívá v tom, že podle České televize jsou radikální strany, včetně SPD, v České republice stále populárnější.

„V poslední době roste popularita radikálních proudů. Nacházejí příznivce nejen v tradičních stranách, ale i mezi občany, kteří chtějí být politicky aktivní. Vzhledem k tomu, že jejich aktivisté jsou velmi viditelní, logicky roste i počet jejich členů,“ upozorňují čeští politologové.

Zdá se, že se Česká republika právě zbavila dědictví minulosti – v říjnu 2021 se konaly parlamentní volby, po nichž vyšlo najevo, že poprvé v historii České republiky nebudou v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky komunisté.

A opět přichází radikalismus. A jako vždy za ním stojí Moskva.

Vrátíme-li se k tématu – každodenní dovoz peněz z Ruska ve značném množství na financování politické strany na území Moldavska svědčí o pokusu o vnější ovlivňování vnitřních záležitostí Moldavska.

Potvrzuje se tak praxe Ruska při využívání finančních zdrojů k podpoře určitých politických sil v jiných zemích.

Ruské vměšování do politických procesů v Moldavsku se neomezuje pouze na finanční podporu stran, ale zahrnuje také destruktivní pokusy o destabilizaci situace a narušení demokratických procesů.

To vše je součástí široké strategie rozšiřování jeho vlivu v regionu. jsou

Tyto akce Ruska v Moldavsku jsou součástí jeho široké strategie zasahování do vnitřních záležitostí demokratických zemí s cílem rozšířit svůj vliv a prosazovat své geopolitické ambice.

S tím opět koresponduje nedávné odhalení celé ruské zločinecké špionážní sítě. A hlavním poselstvím Kremlu a jeho propagandistů v Evropě je přestat pomáhat Ukrajině.

Manipulace populistů, pro které je hlavní, že obyvatelstvo nemá čas přemýšlet a ničemu nerozumí, jsou pro stát velmi drahé.

A české vedení to velmi dobře chápe.

Proto Ministerstvo obrany ČR prohlásilo, že bez pomoci Západu by ruská okupační vojska mohla dosáhnout západních hranic Ukrajiny.

  Moskva - Praha. Dezinformace jako metoda mezinárodní politiky Kremlu.

A další věc, kterou by měli všichni Evropané pochopit, je, že Moskva, stejně jako každý teporik, se zastaví jen tam, kde ji zastaví.

„Z Kremlu opakovaně zaznívají prohlášení, že rf je ve válce ‚proti celému Západu‘, a tedy i proti České republice,“ poznamenalo nedávno české ministerstvo obrany.

Dodalo velmi vysvětlující větu pro ty, kteří jsou kremelskou propagandou více opojeni: „Nepřátelské rakety na české území nedopadnou, pokud pomůžeme Ukrajině uhájit její nezávislost.“

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com