Pavel s Lipavským probrali konzultace o míru na Ukrajině i cestu na VS OSN

Prezident Petr Pavel dnes s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským (Piráti) probrali víkendové konzultace v saúdskoarabské Džiddě o míru na Ukrajině či společnou cestu na Valné shromáždění OSN. Lipavský novinářům po jednání na Pražském hradě řekl, že si s Pavlem připomněli také památku diplomata Martina Povejšila, který v pondělí zemřel ve věku 62 let.

Politici podle Lipavského probrali aktuální otázky včetně víkendových konzultací zástupců asi čtyř desítek zemí v Saúdské Arábii. „Informoval jsem prezidenta, že jsme nabídli odbornou pomoc s naplňováním desetibodového ukrajinského mírového plánu, a to zejména v oblasti jaderné bezpečnosti a stíhání válečných zločinů,“ řekl Lipavský. Pavla informoval také o zapojení českých firem do obnovy Ukrajiny.

Debata se týkala i cesty na zářijové Valné shromáždění Organizace spojených národů, kde povede delegaci Pavel a Lipavský ho bude doprovázet. „Je to významný moment, kde se budou detailně probírat otázky světové bezpečnosti,“ řekl. Připomněl českou kandidaturu na nestálé členství v Radě bezpečnosti OSN v letech 2032 a 2033.

Lipavský označil schůzku na Hradě za konstruktivní, úspěšnou a důležitou pro koordinaci zahraniční politiky. Do sídla prezidenta se podle něj vrátila transparentnost. Politici si v úvodu jednání připomněli památku bývalého velvyslance ČR při Severoatlantické alianci, Evropské unii, ve Španělsku či v Chile Povejšila. Podle Lipavského se Povejšil zasloužil o diplomacii i demokracii v Česku.

ČTK

  Policie obvinila 11 lidí kvůli hospodaření pražského dopravního podniku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com